aktuális híreink

10 év munkája a bajnoki döntőben beteljesedett

Interjú Somogyi Krisztiánnal

2017-07-10 16:21:42

Akadémiai csapataink remekül szerepeltek a 2016/17-es idényben. Egyik ilyen az U16-os volt, amely a 2. helyen végzett. Az együttes edzőjével, a klubtól távozó Somogyi Krisztiánnal beszélgettünk és értékeltük az utánunk hagyott szezont és az elmúlt 10 évet. 

- Először is gratulálunk az U16-os csapat 2. helyéhez. Elég hektikus év volt, hogyan élted meg és hogyan értékeled az elmúlt szezont?

- Egy új dimenzióba került az utánpótlás labdarúgás a 8 csapatos bajnoksággal. Ennek az első fecskéi mi voltunk, több szempontból is. A fiúk eddig az U15-ös bajnokságban egy hagyományos 16 csapatosban játszottak, nem vettek részt alapszakaszos, valamint a rájátszásos mérkőzéseken, ezért ez újdonsággal hatott ránk, de a többi csapatra is. Ennek a nehézségeit, mélységeit és csúcsait is átéltük.

- Mennyire volt nehéz rákészülni erre a számukra új típusú bajnokságra, nem elsősorban Neked, hanem a srácoknak?

- Bizonyos értelemben természetesen nehéz, hiszen 8 jó együttes csapott össze. Tudtuk, hogy minden pontnak, négyzetcentiméternyi terület megszerzésének jelentősége lehet a végelszámolásnál. A nehézség abból is látszódott, hogy mi alapvetően nem készültünk a bajnoki szezonra, hiszen a zágrábi 8 csapatos tornára mentünk a bajnoki rajt előtt és nem kalkuláltunk azzal, hogy késhegyre menő csaták várnak ránk.

- Ebben a bajnokságban négy körben találkoztak egymással a csapatok. Ez másfajta felkészülést kívánt, mint a "hagyományos" felkészülés?

- Egyrészt óriási nyomás helyeződött minden játékosra, minden edzőre, hiszen bár kiemeltek 8 csapatot, de mégis a bajnokság lebonyolítása révén olyan habkönnyű összecsapásokra nem lehetett számítani. Ez a fajta szabályzó szerintem túlságosan nagy terhet rótt minden szereplőre és legalább akkora fluktuáció volt megfigyelhető a szezon alatt, mint mondjuk egy felnőtt NBI-es bajnokságban.

- Mikor ébredtek rá a srácok, hogy ez egy más típusú bajnokság?

- Néhány forduló után, amikor esetlegesen a mi eredményeink sem úgy alakultak, ahogy azt mi előzetesen terveztük vagy vártuk. Utána ébredt rá mindenki, hogy itt el kell kerülni a bajt, igyekezni kell úgy szerepelni, hogy megfelelő távolságra tudjunk lenni a veszélyzónától.

- Hullámhegyek, hullámvölgyek jellemezték ezt az évet. Összességében elégedett vagy a 2. hellyel?

- Alapvetően igen, persze aki, ismer az tudja, hogy mindig szeretek nyerni és mindig a legjobb lenni, de el tudom fogadni a 2. és a 3. helyet is. Nekem mindig az volt az ars poeticám, ha van megfelelő körülmény, játékosállomány, szakmai stáb, akkor versenyben kell lennünk a legjobbakkal. Az hogy most ez a végelszámolásnál mire elég, az ilyen megközelítésből teljesen mindegy. A célunkat elértük a számszaki eredmény tekintetében, de sokkal fontosabbnak tartom, azt hogy a fő célkitűzésünket nem veszítettük szem elől, miszerint a fiatalok ott kapjanak lehetőséget, ahol kivívták maguknak. 

- Nyugodtan mondhatom, együtt láttuk felnőni ezeket a srácokat, akik gyerekként kerültek be az akadémiára. Felnőttek és komoly fiatalemberek, jó játékosok, közülük most többen bajnokok is lettek. Ez számomra szívmelengető érzés és nagy örömet szerzett, de gondolom egy edző számára, aki még ráadásul foglalkozott is velük, nevelte őket, ez hatványozottan igaz.

- Mondhatom, hogy óriási elégtételt érez az ember, visszaigazolódott, amit éveken keresztül szajkóztunk, sulykoltunk, hogy igenis vannak ügyes magyar játékosok. Vannak itt a Honvédért küzdeni tudó és akaró fiatalok, akik megérdemlik a lehetőséget, aztán hogy most ők milyen szinten tudnak ezzel élni, az egy másik történet. Igen, büszkének kell lennünk a saját fiainkra és még több figyelmet érdemelnének, hiszen a 10 év alatt nem kevés sikert hoztak ezek a generációk a Magyar Futball Akadémia révén, a Bp. Honvéd számára.

Krisztián, 10 év után sok szép sikerrel a hátad mögött, elhagyod a klubot. Akarsz erről beszélni?

- Igen. Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy amit az elmúlt 10 évben letettem, letettünk az asztalra, az a bajnoki döntőben beteljesedett és úgy érzem, hogy új kihívást kell keresnem magamnak. A felnőtt csapat és az U19 is bajnok lett, így kereknek érzem a történetet, természetesen lett volna lehetőségem a folytatásra itt a Honvédon belül, nem is vetem el, de most úgy érzem hogy elértünk a csúcsra és a csúcson kell abbahagyni.

Krisztiánnak köszönjük az elmúlt 10 évet és sok sikert kívánunk.

 

Maros József


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
HEMI CHAT - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!