aktuális híreink

Nemzeti Sport-interjú

Tulajdonosunkat kérdezték a fejleményekről.

2014-10-08 12:52:53

A Nemzeti Sport mai interjúja George F. Hemingway tulajdonossal.

Köszönöm, hogy máris a rendelkezésemre állt. Attól tartottam, mégsem nyilatkozik, hiszen a távozó Pietro Vierchowod is megmondta, ön igen szeszélyes.
Hahaha! – nevetett fel George F. Hemingway, a Bp. Honvéd tulajdonosa. – Sok mindent mondtak már rám, azt azonban, hogy szeszélyes vagyok, még sohasem. Ez új! Hirtelen nem is tudom mire vélni.
Mégis, mire célozhatott az olasz szakember?
Csakis egyvalamire tudok gondolni. Amikor azt kérdezte, tetszik-e a csapat játékstílusa, mindig azt válaszoltam: igen, tetszik! Mert csakugyan tetszett. Az ugyanakkor már nem, hogy nem beépítette, hanem kikapkodta a fiatalokat a csapatból, ráadásul a nemzetközi kupaszerepléstől is egyre messzebb kerültünk. Lehet, erre gondolhatott: a stílus ínyemre volt, az eredmény nem.
Mindenesetre nem túl elegáns a távozás után rögtön lejáratni a munkaadót.
Elismerem, nem mindig vagyok humánus, de ez esetben megértem az edzőt. Elvégre azt mond, amit akar. Ha neki az jó, hogy lenyilatkozhatja, a szeszélyes George F. Hemingway miatt kellett távoznia, ám tegye. Ezzel ledobja magáról a felelősséget, és máshol talán tiszta lappal indulhat. Hagyni kell hát, hadd beszéljen, de én, mint tulajdonos, nem engedhetem meg magamnak, hogy utólag ocsmány dolgokat mondjak. Nem is az én stílusom.
Akkor már csak egy kijelentését segítsen megfejteni. Csakugyan nem tud sokat a futball világáról?
Nem közeget említett?! Na, de mindegy. Korábban többször elmondtam, sőt most is aláhúzom, a labdarúgás szakmai részéhez csakugyan nem sokat értek. Az ugyanis ugyanolyan szakma, mint az agysebészeké vagy a ruhatervezőké: tanulást, folyamatos képzést és felkészítést igényel. A magyar futball közegében, illetve bocsánat, világában ugyanakkor otthonosan mozgok, vagy legalábbis otthonosabban, mint Pietro Vierchowod mozgott. De ismét mondom, tiszteletben tartom a véleményét.
Azt is mondta, hogy valósággal csodákat műveltek a csapattal. Ez azért furcsa nekem.
Akkor már ketten vagyunk. Vegyük csak az elmúlt három szezont. Először negyedikek lettünk, aztán bronzérmet szereztünk, legutóbb pedig a kilencedik helyen végeztünk. Most a tizenegyedik helyen szerénykedünk, ez azért minden, csak nem csoda. Meglehet, úgy értette a szakember, óriási csoda, hogy ott állunk, ahol, és nem lejjebb.
A rossz szereplés az anyagiakból is fakadhat. Pietro Vierchowod panaszkodott, amiért játékosonként csak háromezer euró volt a havi fizetési limit. Ha azt veszem, hogy ez majd’ egymillió forint, úgy fogalmaznék: ezért a teljesítményért még ennyi is bőven sok.
Szerintem tisztességes fizetést adunk a játékosoknak. Úgy számolok, hogy a magyar átlagkereslet ötszörösét érdemlik, s nem többet. Persze adnék én havonta tízezer eurót is, ha lenne öt-tíz, vagy legalább egy tehetős támogatónk, mezszponzorunk, aki ebben segítene, de nincs. Nem hiszem ellenben, hogy elsősorban a pénzen múlt a sikertelenség. Mondom, a körülményekhez képest tisztességes béreket adunk. Ha egy diplomás tanárnak vagy újságírónak most azt mondanám, hogy gyere ide dolgozni havi háromezer euróért, lefogadom, egy órán belül itt kopogtatna. Ne akarjuk a magyar bajnokságban játszók bérét Cristiano Ronaldóéhoz hasonlítani. A különbség ugyanis az, hogy a portugál sztár jelentős bevételt termel, míg a hazaiak csak viszik a pénzt.
Nem tudta a korábbi világbajnok, hogy milyen világba csöppen?
Szerintem pontosan tisztában volt vele. Egy olasz úriember segítségével került hozzánk, ő alaposan tájékoztatta. Aztán én is leültem vele tárgyalni. Kíméletlenül őszinte voltam, s a valóságnál is jóval sötétebb képet festettem le előtte. Ennek ellenére nem volt olyan kérése, kívánsága, amelyet ne teljesítettem volna. Tudta ő jól, hogy hova jön.
Végül beszéljünk a jövőről is. Milyen edzőt szeretne a csapat kispadjára?
Olyat, aki elfogadja a céljainkat, s azt is tudja, hogyan kell azokat együtt vagy külön-külön elérni. Én pedig higgyem el róla, hogy vele sikerülhet beépíteni a fiatalokat a csapatba, és ismét kijutni a nemzetközi porondra. Nem olyan könnyű feladat ez. Végrehajtása komoly, hozzáértő szakembert igényel. Ha ez olyan egyszerű lenne, akkor én is csinálhatnám, nemde?!
 

Az edzőjelöltekről


A kérdésre, hogy magyar vagy külföldi edző lesz-e a távozó Pietro Vierchowod utódja, a kispestiek tulajdonosa, George F. Hemingway úgy fogalmazott, mindegy, nem az útlevél színe alapján választ szakembert. Van, aki azt mondja, Supka Attila visszatér, ám az üzletember szerint egy százaléknyi valóságalapja sincs a híresztelésnek, hogy tárgyalt vele. Mással igen, de mint mondta, több jelölttel is beszél még, és heteken belül döntés születhet.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!