aktuális híreink

Akikre büszkék vagyunk 8.

Nemes (Nehadoma) József

2014-12-11 13:13:15

A Bp. Honvéd (KAC, KFC, BHSE, KHFC, BHFC) 105 éves fennállása alatt számtalan kiváló labdarúgót adott a magyar és a nemzetközi futballnak. Klasszisok egész sorával büszkélkedhetünk. Honlapunk olyan sorozatot indított, amelyben bemutatjuk azokat a játékosokat, akik a bő száz esztendő alatt öregbítették klubunk hírnevét. A bemutatások nem követik az időrendet, és nem jelentenek sorrendet. Hosszú sorozat elé nézünk, mert van kikre büszkék lennünk. 

Nemes (Nehadoma) József

(1911-1989)

 

jobbösszekötő, középcsatár

beceneve: Doma

Kispest-futballista: 1933-tól 1946-ig

 

Puskás példaképe

A Kispest első „sztárja” volt, 327 bajnoki mérkőzésen 215 gólt szerzett. Korszerű felfogásban, keményen, lendületesen és gólerősen játszott; jól passzolt, lőtt és fejelt. A pálya mellett felnőtt Puskás Ferenc egyik gyermekkori példaképe volt (Déri Károllyal együtt).

„Csodáltam a stílusukat és a labdaérzéküket. Nemes nagyon intelligens játékos volt, tökéletes labdakezeléssel, Déri nagyszerűen cselezett. Apámon kívül ettől a két embertől loptam minden tudásom – emlékezett Puskás. – Mi, kültelki gyerekek ismertük az újságból a leghíresebb külföldi játékosok, mint például a spanyol kapus, Zamora nevét, de amikor játszottunk, mindig valamelyik kispesti sztár akartam lenni. Leggyakrabban Nemes vagy Déri.”

Védőszárny

Pályafutása vége felé Nemes együtt is játszott a szárnyait bontogató Puskás Öcsivel és Bozsik Cucuval. A védőszárnyai alatt „cseperedett” egy sor későbbi klasszis, Egresi (Englert) Bélától Mészáros „Dodó” Józsefig. Puskás például 16 évvel fiatalabb volt nála, és a szigorú öltözői hierarchia szerint bácsinak szólította. Az 1944-ben Szent László Kupa-győztes futballista visszavonulása után a kispesti utánpótlás-csapatok edzője is volt.

Hazaszökött

1936 decemberében, egy nyugat-európai túra során eladták a francia FC Muhlhouse-nak, de Doma hazaszökött Kispestre (16 ezer pengős vételára felét vissza is kellett fizetnie a klubnak). A kitérő ellenére is a csapat házi gólkirálya lett idénybeli 23 góljával. Korábban egyébként a Pesterzsébeti MTK és a Hungária után, rövid ideig a svájci Young Fellows-ban is játszott – onnan került klubunkhoz.

Hármat egy csapásra

Az úgynevezett profi válogatottban két meccsen egy gólt szerzett, a Budapest-válogatott tagjaként mesterhármast szerzett Kolozsvár válogatottja ellen. Az A-válogatottban is csak egy mérkőzésen szerepelt – érthetetlen módon. Kivált, ha tudjuk: akkor (1938 márciusában) 14 perc alatt klasszikus mesterhármast hintett a Görögország elleni 11-1 során.

Emlékezete

A Kispesti Újtemetőben nyugszik. 2005-ben a Kispesti LTE az emlékének adózva megalapította a Nemes József-díjat. Ezt minden évben a klub legjobb serdülőjátékosa kapja.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!