aktuális híreink

U17: Minden mérkőzésen lehet, és kell is tanulni

Interjú Miskei Attilával, az U17-es csapat edzőjével

2017-12-30 01:43:52

A Magyar Futball Akadémia csapatai igazán szép őszt tudhatnak maguk mögött. Három gárdánk, az U19, U16, U15 az élen zárta a szezont. Az U17-es csapatunk jelenleg ugyan az 5. helyen áll, de lemaradása mindössze 3 pont a 2. helyen álló Győr mögött. Sorozatunk második részében Miskei Attilával, az U17-es csapat edzőjével ültünk le beszélgetni.

 

Attila, Te a felnőtt futballból jöttél. Milyen várakozásokkal érkeztél a Honvéd utánpótlásába?

- Tartani nem tartottam tőle, tudtam, hogy állok a munkához. Természetesen nekem is be kellett illeszkedni a Magyar Futball Akadémiába. Sokat beszéltünk és tárgyaltunk Herczeg Vincével az akadémia vezetőjével, mielőtt ide jöttem volna. Ha nem is akadémiai szinten, de amikor elkezdtem edzősködni, természetesen én is az utánpótlással kezdtem. Az akadémiai minden napokba kellett beilleszkednem, megismerni a játékosokat, és az akadémiai filozófiát, amit képviselnek.

- Hogy érzed, mennyi idődbe tellett míg "rátaláltál" a csapatra?

- Szerencsére ennél a csapatnál 2-3 kiugróan tehetséges játékos is van, akik már bizonyítottak az U19-ben és ez nagyon jó dolog. Nagy motiváció lehet a többiek számára, hogy feljebb is meg tudják állni a helyüket. Természetesen azért voltak nehézségeink, elsősorban a támadásbefejezések, és ezek hatékonysága. A gólhelyzeteket ki tudjuk alakítani, de ezeket nem tudjuk értékesíteni- ezzel egész évben szenvedtünk. A kapu előtti döntések azok, amik meghatározzák a csapat szereplését és kiderült, hogy Komiszár Kristóf, aki az egyik leghiggadtabb játékosunk a kapu előtt, cukorbeteg. Több hetet kihagyott, sokat várok a visszatérésétől. Nagyon fontos lesz a következő félév, megmutathatják a fiúk, hogy mire képesek, tudnak-e majd integrálódni egy magasabb szinten, illetve, ha nyomás alatt kell teljesíteni, megmutatkozik, kiben milyen kvalitás rejtőzik.

-Hogyan tudsz segíteni a játékosoknak ebben az integrálódásban?

- Szeretném, ha a gyerekek fel lennének készítve fejben, taktikailag és technikailag, hogy megfeleljenek először az U19-ben, a legtehetségesebbek pedig az első csapatban. Ez rengeteg gyakorlás, rengeteg munka, miközben eredményesnek is kell lenni. Nem szabad elfelejteni, hogy a stressz és a nyomás mindenkire másképpen hat. Van, akit feldob és van, akit összenyom. Nekem azt kell erősítenem minden edzésen, hogy saját magunkban és az elvégzett munkában való hit a legfontosabb.  Azt, hogy nem a kudarcot kell elkerülnöm, hanem hinnem kell abban, hogy képes vagyok megoldani a feladatot.

- Nehézséget okoz, hogy például László Dávid vagy éppen Cipf Dominik egyik héten nálad, másik héten pedig egy korosztállyal feljebb játszik?

- Ők a legjobb példa, Irimiás Gergő, Czipf Dominik és remélhetően Zvara Levi csatlakozik majd harmadiknak. Ezeknek a fiatalembereknek meg kell találni a nagyobb kihívást, mint ami várja őket saját korosztályukban, ezek a fiúk helytállnak egy korosztállyal feljebb is. Tavasszal ebben Tibi bácsitól is segítséget fogok kapni, meg is beszéltük, kik azok a játékosok, akik nekünk tudnak segíteni és ehhez nagyon jó indulattal állt hozzá. Annak a fiatalnak, aki a saját korosztályában fél év alatt gyakorlatilag annyi gólt rúg amennyit akar, kell keresni még nagyobb kihívást, ahol megtudja mutatni, hogy mire képes.

Szeszélyesen szerepelt a szezon végén a csapat. Minek volt ez köszönhető?

- A szezon végén komoly gondjaink voltak, alapembereink estek ki. Azért, ha a szívünkre tesszük a kezünket és reálisan nézzük, akkor be kell vallani, ha alapemberek esnek ki, akkor azokat nem könnyű pótolni. Az utolsó két mérkőzésen az alapvédelmünkből egy ember játszott. Ezt már nem tudtuk kompenzálni csapatjátékkal. De elmondhatjuk, hogy minden pillanatban, minden mérkőzésen lehet és kell is tanulni, sőt kötelező. Ha ez a csapat az alapvédelmével és előtte a kapitányával, Zvara Levivel játszik, akkor nagyon nehéz ellenfele mindenkinek.

Január 3-án kezdtek, sok meccs vár a csapatra. 

- Nagyon örülök, mert profi módon van szervezve a felkészülés és maximálisan egyetértettem azzal, hogy szinte csak külföldi csapat ellen játszunk. Azt azért nagyon szeretném -mert ez a Bp.Honvéd-, hogy ez a csapat a mérkőzéseken mindig domináljon. 

- Milyen tavasz elé nézhetünk?

- Azt beszéltük meg, hogy a tavaszt úgy játsszuk végig, mint egy felnőtt csapat, úgy is kezelem őket, olyan céljaink is vannak. A bajnokságban is és a Puskás-Suzuki kupán is megmérettetés vár ránk, ahol a Bp.Honvéd mindig szépen és eredményesen szerepelt. Oda meg kell találni a legerősebb karaktereket, akik tudják min vesznek részt, nemcsak áhítják, hanem meg is tudják valósítani, amit szeretnének.

Legutoljára, zárszóként, ezúton szeretnék mindenkinek boldog új évet kívánni!

 

Maros József


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
Honvéd TV | Csapatépítő Teqball bajnokság - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!