aktuális híreink

Simon Miklós: köszönet a szurkolóknak

U19-es évértékelő a csapat edzőjével

2017-12-31 17:52:50

U19: Csodálatos félév

A Magyar Futball Akadémia csapatai igazán szép őszt tudhatnak maguk mögött. Három gárdánk, az U19, U16 és az U15 az élen zárta a szezont. Az U17-es csapatunk jelenleg ugyan az 5. helyen áll, de lemaradása mindössze 3 pont a 2. helyen álló Győr mögött. Sorozatunk záró részében Simon Mikóssal, az U19-es együttesünk edzőjével beszélgettünk a csapat őszéről.

 

Először is gratulálunk ehhez az őszhöz! Bajnokként kezdtük a szezont, mi fogalmazódott meg benned a bajnoki rajt előtt?

- Próbáltunk egy kicsit a szervezésben okosabbak lenni, mint tavaly, mert az elmúlt évben nagyon rosszul kezdtünk. Azt a csapatmunkát, ami az elmúlt bajnokságban eredményre vezetett, tovább akartuk vinni. Az új gyerekek beépítése a rendszerünkbe, ez volt még a feladat.

Két vereséggel kezdtünk, kilenc győzelemmel folytattuk.

- A két vereségben nagyon sok peches, a sok győzelemben pedig nagyon sok szerencsés momentum volt, mind a kettő hozzátartozik a labdarúgáshoz. A meccsek fordulópontjaiból jól jöttünk ki, nagyon jó mentális állapotot tükrözött a csapat, meg tudtuk nyerni a mérkőzéseket. Még úgyis, hogy nem játszottunk mindig tökéletesen. 

-Te sokat szoktál beszélgetni egyénileg is a játékosaiddal. Mit tudtak megvalósítani azokból az elvárásokból, amiket elmondtál nekik?

- Egy csapatnál az elvárások lefektetése az egyik legfontosabb. Tisztában kell lenniük a játékosoknak azzal, amit mi a pályán szeretnénk viszont látni. A játékosok mentalitása, profizmusa és a hozzáállása elengedhetetlen. Ebben a szezonban sokszor szerda-szombat ritmusban játszottunk jó mérkőzéseket. Nagy segítségemre volt, hogy ők jól álltak bele a mérkőzésekbe, profiként készültek. Azt gondolom, hogy ez vezetett a sikerhez. 

Több játékos is hol az egyik, hol a másik csapatban játszott, volt átjárás a korosztályok között.

Fontos, hogy a gyerekek, hogyan élik ezt meg és hogy tudják a helyén kezelni a dolgot. Én azt érzem, hogy tisztán el lett mondva, kinek mi a feladata, van akinek ez tetszett, van akinek kevésbé, de az edzéseken szerencsére ennek semmi nyomát nem láttam. Nagyon jó dolog, hogy alulról és fölülről is tehetséges játékosokat tudtunk bevonni a munkába.

- A legtöbb gólt csapatunk rúgta, a legtöbb győzelem hozzánk fűződik, a legkevesebb gólt mi kaptuk.

- Ha a felsorolt eredményeket nézzük, ezeket nehéz lesz megismételni és hasonlóképpen játszani. Lesznek biztos olyan meccsek, amikor a szerencse az ellenfélhez pártól majd. Ha mentálisan erős a csapat és tudja azokat a szabályokat, amelyek a meccs megnyeréséhez kellenek, akkor nem lesz gondunk. Fontos még, hogy remek az összmunka itt az akadémián belül. A sérültek visszatérését nagyban segíti az egészségügyi stáb és a rehabilitációs részlegünk. A sérülési időszakokat a munkájuknak köszönhetően le tudtuk csökkenteni. Sok segítséget kaptam az első csapat stábjától, akár erőnléti munkáról, akár rehabilitációról volt szó.

A 7 hazai meccs statisztikája: 7 győzelem, 22-2-es gólkülönbség, 21 pont. Nem lesz tehát egyszerű tavasszal a hozzánk látogató együtteseknek.

- Én ezt máshogy közelíteném meg. Nagyon remélem azt, hogy a játékosok nem szállnak el maguktól és hogy Supka Attila sokukra számít majd a hétközi edzéseken. Én olyan játékosokkal szeretnék most tavasszal eredményes lenni, akik nem feltétlen top játékosok. Szeretném, ha a legjobb játékosaink lehetőséget kapnának Attilától, amire szerintem hosszú idő után végül lehetőségük lesz. Szeretném, ha a még fiatalabbak, ha másra nem csak edzésre, de egy kicsit a felnőttcsapatba belekóstolnának.

Az ehhez vezető út egyik állomása az U19.

- Csodálatos félévet tudhatunk magunk mögött a bajnoksággal és az ifjúsági BL-el. Én azt éreztem magamon és azokon a srácokon is, akik ebben részt vettek, hogy rettentő sok tapasztalatot szereztünk, úgyhogy mindent meg fogunk tenni, hogy ez jövőre megismétlődjön.

Idegenben a 7 meccsből, 4 siker mellett, 3 vereséget szenvedtünk.

- A bajnokság elején 2 vereséggel kezdtünk, akkor még nem voltunk készen és olyan gyerekes hibákat követtünk el, amit nem szabad és később ezeket nem is csináltuk. Rögtön az első mérkőzésünkön Szombathelyen játszott ellenünk az a Kiss Tamás, aki ma már az NB1-ben játszik, gólokat szerez és fontos pontokat hoz a csapatának. Szép lassan sikerült összekovácsolni a csapatot, a srácok is érezték, hogy jók vagyunk, elhitték tudnak nyerni. Megemlíteném a két 2001-es fiatalemberünket, Irimiás Gergőt és Czipf Dominikot, akik nem kiegészítő emberek, a szezon végére meghatározó embernek nőtték ki magukat.

- A védelem is jó, de elől sem panaszkodhatunk. Májer Milu 8 góljával a második, Novák Ricsi pedig 7 góllal harmadik a góllövőlistán.  Ezek után, hogy értékeled a csapatrészek őszi teljesítményét?

- Védett Berla Attila, Pálfi Áron és Karcagi Csaba is. Berla Atinál extra képességekről van szó. Nagyon remélem, hogy másik két kapusunk tudott és folyamatosan tud tőle tanulni. Karcagi Csabi fiatalabbként, amikor lehetőséget kapott, igazán jó teljesítményt nyújtott, de régóta dolgozom az Áronnal és róla is elmondhatom, hogy bármikor számíthatok rá. Ez nagyon nagy előny, hogy 3 ilyen kapusa van a csapatnak. A védelemről mindent elmond, hogy az utolsó 11 meccsen 8 alkalommal nem kaptunk gólt. Hiába a jó támadósor, ha a védelem folyamatosan kapja a gólokat és a védelem hiába játszik jól, ha elől nem tudunk gólt rúgni, tehát ez egy összetett folyamat. Természetesen olyan játékot játszunk, ahol olyan középpályások kellenek akik, mindezt összekötik és a hátukon viszik a gárdát. Szerencsére megtaláltam ezeket a játékosokat is és le a kalappal előttük. Örülök annak, hogy előre játékban olyan karakterek és olyan játékosok vannak, akik egy az egyben akárkit levesznek, gólérzékenyek, csibészek és meccseket tudnak eldönteni. Említetted a két góllövőt, aki nem csak hogy sok gólt rúgott, de döntő gólokat szereztek, akár 1-0-nál, akár 2-1-nél.

-Ősszel bajnokként az Ifjúsági Ligában (ifi BL) is szerepeltünk a bajnokság mellett. 4 mérkőzést játszottunk, 1-1 győzelem és vereség mellett, 2 döntetlent értünk el. A meccsek mellett a nézőszámokat is meg kell említeni, hiszen a Sutjeska elleni visszavágón (1-0) 2465 néző, a Krasznodar elleni mérkőzésen (1-1) , az idegenbeli 0-8 ellenére 1300 néző látogatott ki a Bozsikba és biztatta a fiúkat. A csapat mindkét mérkőzésen meghálálta az ifjúsági mérkőzéseken szokatlanul hatalmas érdeklődést.

- A szurkolókkal kezdeném. Biztos vagyok benne, hogy a Honvédnak van a legjobb szurkolótábora. Biztos vagyok benne, hogy ez a család, ez a csapat, nemcsak az U19, hanem mindenki, nagyon igényli a szurkolók támogatását. Ezt én is több ízben megtapasztalhattam már, le a kalappal előttük, úgyhogy minden köszönet a szurkolóknak. Nagyon nagy dolgot csináltak és csinálnak a mai napig minden hazai Nb1-es meccsen és akár az idegenbeli mérkőzésen, ahol látni, mennyien kísérik el a csapatot. Az ifi BL pedig abszolút egy olyan pozitív tapasztalat volt, ami tartogatott hegyeket, völgyeket, biztos vagyok benne, hogy aki ebben részt vett, sokkal több lett, akár játékos, akár vezető, akár edző.

Ti is január 3-án kezdtek. Várható-e a keretben változás és mit vársz a tavasztól?

- Rövid ideig pihenünk majd és ezt úgy érzem, hogy jól is van. Hiszek abban hogyha extra játékot nem is, de jó játékosokat lehet nevelni. Abban hiszek, hogy ha edzünk és ha minél többet vagyunk együtt, akkor a játékosok fejlődnek, erre van pozitív példa, nem is kevés. A játékoskeretben én nem szeretnék változást, megtaláltam azt a magot, akire lehet építeni. Fiataloknak az U17-es csapatból szeretnék lehetőséget adni, hiszen Miskei Attila kollégám csapatában vannak olyan egyéniségek, akikre hosszútávon, illetve jövőre az U19-es csapatban számítanék. És ez az ő munkáját is dicséri, hogy akármikor 4-5 olyan játékost fel tudnék hozni, akik biztos megállnák a helyüket.

Maros József

 


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
Honvéd TV | Csapatépítő Teqball bajnokság - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!