aktuális híreink

A lehetetlen nem létezik

Interjú Heffler Tiborral

2018-01-15 11:44:07

Csaknem két év elteltével játszhat ismét az élvonalban a védő, aki az elmúlt időszakban megtapasztalta, mekkora a szakadék az első és a másodosztály között, ugyanakkor nem tett le arról, hogy háromra növelje válogatottságai számát.

Az interneten fellelhető egy tizenkét perces összeállítás, amelyben a legszebb szereléseit, indításait, góljait gyűjtötték csokorba. Saját gyártmány?

Nem, egy kedves barátom keze munkáját dicséri – árulta el lapunknak az ősszel még az NB II-es Ceglédben futballozó, a minap a bajnoki címvédő Budapest Honvédhoz másfél évre szóló szerződést aláíró Heffler Tibor. – A nyár végén szó volt arról, hogy külföldön folytatom, a lengyel Termalica Nieciecza érdeklődött irántam, akkor készült a videó. Szabadon igazolható voltam, nem is jártunk messze a megállapodástól, de a gyengébb rajt után új edzőt neveztek ki a csapat élére, aki mindjárt győzelemmel kezdett – egy kilencvenhetedik percben szerzett gólnak köszönhetően. Ezzel még nem is lett volna baj, csakhogy a lefújást követően kijelentette, nem tartja szükségesnek a keret megerősítését.

Talán ha ő is végignézte volna az alkotást… Az utolsó filmkockák arról tanúskodnak, rúgott egy-két szép gólt az élvonalban!

Volt ilyen is… Remélem, lesz is.

Emlékszik még arra, mi történt kétezer-tizenhat április huszonharmadikán?

Aznap léptem pályára legutóbb az első osztályban. Akkor még a Videoton mezét viseltem, de három hónappal később Felcsútra szerződtem az élvonalból kieső, ám az azonnali visszajutást megcélzó Puskás Akadémiához. Az NB I-ben eltöltött tíz év után fura volt a második ligában játszani, egyhamar rádöbbentem, nagy a szakadék a két osztály között. Nem tagadom, ezt fejben rendeznem kellett, szerencsére sikerült. Mint mindenhez, ahhoz is igyekeztem profin hozzáállni, hogy egyik napról a másikra NB II-es labdarúgóvá váltam, a jót kerestem ebben is. Folyton a maximumra törekedtem, készen akartam állni az újbóli élvonalbeli szereplésre.

Ez Felcsúton is megadhatott volna önnek.

Megadhatott volna, csakhogy a feljutás kiharcolását követően a szakmai stáb úgy határozott, más jobbhátvéddel számol a jövőben. Azok után, hogy addig alapember voltam, meglepett a döntés, de tudomásul vettem.

Az őszi szezon első felében nem volt csapata, csupán októberben kötelezte el magát a Ceglédhez. Mi volt a „munkaszünet” oka?

Eleinte még Pakson edzettem, szó volt arról, hogy visszatérek oda, ahol minden elkezdődött, de másként alakultak a dolgok. Részemről ez nem befolyásol semmit, életem végéig jó szívvel gondolok vissza a Paksra. Tizenhét esztendősen kerültem a klubhoz, ott lett belőlem élvonalbeli futballista, ott váltam felnőtté. Ahhoz képest, hogy kiscsapatként voltunk elkönyvelve, megnyertük a Ligakupát, a bajnokságban pedig ezüstérmesek lettünk – ez legalább akkora szó, mint hogy tíz évig játszottam egy csapatban. Szóval, Cegléd… Amikor megkerestek a vezetők, mérlegelnem kellett, mi a jobb nekem, az, ha egyedül készülök, és megvárom a telet, hátha befut egy jó ajánlat, vagy az, ha újra egy csapat tagjává válok, és tétmeccseken játszom, ami elősegítheti a visszatérést az NB I-be. Mondjuk, sokat nem kell töprengenem azon, melyik megoldás a kedvezőbb számomra, ráadásul a ceglédiek mindvégig rendkívül korrektek voltam velem, ha szabad, ezúton is köszönöm nekik a lehetőséget. Amikor hozzájuk igazoltam, jó döntést hoztam – most még jobbat.

Eppel Márton már Pakson is a klubtársa volt. Kikérte a véleményét, mielőtt rábólintott a kispestiek hívására?

Persze, de Marci azt tanácsolta, hogy ne jöjjek ide… Csak vicceltem! Mondta, hogy jó a csapat, jó az egység, amiből az is következik, hogy jó a csapategység. Az első benyomásaim kedvezőek, amit Marci mondott, beigazolódni látszik, csakugyan mindenki segítőkész. A beilleszkedést könnyíti, hogy szinte mindenkit ismertem korábbról, a különbség annyi, hogy az ellenfelekből csapattársak lettek. Természetesen játszani szeretnék, ám tisztában vagyok azzal, hogy minden poszton jelentős a konkurencia. A jobbhátvéd pozíciójára speciel legalább hárman pályázunk – egy kísérletet mindenesetre teszek arra, hogy én nyerjem a versenyt.

Az esélyét feltehetőleg növelné, ha nem a tizenhármas mezt kapta volna…

Mivel nem vagyok babonás, nem tartok attól, hogy balszerencsét hozna rám. Elsősorban rajtam múlik, Supka Attila bizalmat szavaz-e nekem. Ha jól teljesítek, játszom, ha nem, akkor marad a kispad.

Túl a harmincon, csaknem kétévnyi „szünet” után tér vissza az NB I-be. Fogalmazhatunk úgy, ez az utolsó esélye arra, hogy bizonyítson az élvonalban?

Nem így látom. Noha májusban valóban betöltöm a harmincegyet, szerintem jó korban vagyok. És ami legalább ennyire fontos: remek fizikai állapotban. Súlyos sérüléssel még nem bajlódtam – na, ezt gyorsan le is kopogom –, amikor beszakadt a vádlim, és az orvosok kéthetes kihagyást jósoltak, nyolc nap múlva már játékra jelentkeztem. Érett futballistaként immár a rutinomat is tudom kamatoztatni, remélem, néhány jó év még van előttem.

A Videotonnal már ünnepelhetett bajnoki címet. Vajon a Honvéd játékosaként is megadatik ez önnek?

Éppen az előző idényben bizonyosodott be, hogy a futballban bármi megtörténhet. Kevesen számítottak a Honvéd elsőségére, mégis Kispestre került az arany. A ponthátrányunk ugyanakkor nem csekély, a riválisok botlásai is kellenek ahhoz, hogy összejöjjön a címvédés. Azt azonban már Muhammad Ali óta tudjuk, hogy a lehetetlen nem létezik!

Az újbóli válogatottság nem az a kategória?

Kétszer volt abban a megtiszteltetésben részem, hogy magamra ölthettem a címeres mezt, ám ennek már négy éve. Álmaimban szerepel, hogy ami kétszer sikerült, harmadszorra is összejön, de a válogatottság jelen pillanatban nem több számomra, mint szép emlék.

Dunaújvárosban született, egy évtizedig Pakson játszott, aztán Fehérváron, Felcsúton és Cegléden. Hol érzi magát otthon?

Jó ideje a fővárosban élünk a párommal, úgyhogy Pesten. Sőt most már Kispesten.

 

Forrás: Nemzeti Sport – Pietsch Tibor


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
Aranyoroszlánok S02E05 | HonvédTV | Budapest Honvéd - Újpest 2-2 - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!