aktuális híreink

Ria, ria, malária

Lapszemle

2018-01-19 16:04:06

Az orvostudomány fejlődése minden képzeletet felülmúl. Afrikában a malária valamikor egy nagyon súlyos, néha halálos betegség volt. Hosszú ideig tartott, amíg az európai gyarmatosítók eljutottak odáig, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket a malária elleni küzdelemre.  Mára a maláriából való felgyógyulás sokkal egyszerűbb és olcsóbb lett. Ezt a jelenséget most is megtapasztalhattuk a Ferencváros labdarúgója, Joseph Paintsil esetében. Pár napja ügynöke még arról a sajnálatos tényről értesítette a klubot, hogy a játékos maláriában szenved. Ha jól értettem, az orvos Ghánában megvizsgálta, javasolta, hogy pihenjen, és igyon sok vizet. Emellett valószínűleg valamilyen új csodaszérumot is adhatott neki, mert másnap a játékos már vígan tréningezett a helyi focipályán. A játékos ügynöke, aki mellesleg, ha jól tudom, a Német Játékos Ügynökök Etikai Tanácsának az elnöke, pedig közölte a Ferencvárossal, hogy a játékos hamarosan visszatérhet klubjához. A játékos happy, az FTC happy, az ügynök happy, csak én nem vagyok happy, amíg meg nem szerzem európai szabadalmazás céljából annak a szérumnak az összetételét, ami a játékos ily gyors és csodálatos gyógyulásához vezetett.

Elhatároztam, hogy a kiegyensúlyozottság jegyében színházba megyek. Ez tegnap meg is történt. Megnéztem az egyik musical első felvonását. Miért csak az első felvonását? Na, erről mindjárt. A ’80-as, ’90-es években Los Angeles-i házamban egy elég komoly videokazetta gyűjteményt tartottam, amelyben, többek között, 120 magyar film is volt. Érdekelt a magyar mozi, így aztán mindent megnéztem a csodálatos Körhintától az Egri csillagokon át egészen az általam szörnyűnek és nézhetetlennek tartott Jancsó filmekig. Az egyik nagy élményem a Valahol Európában című film volt, amely talán az első magyar alkotás lehetett a II. világháború után. Világszínvonalú produkció, megállná a helyét akárhol és akármikor, a maga műfajában talán az Aranypolgárhoz hasonlítanám. Ahogy az a film maradéktalanul bemutatott egy amerikai életet, ez a film egy csodálatos képet mutatott a háború alatti-utáni Magyarországról. Szóval amikor megláttam, hogy Budapesten műsoron van egy musical, amely ezen film történetének felhasználásával íródott, igyekeztem megnézni. Nem kellett volna annyira sietnem.

Az előadás különben a maga nemében érdekes volt. Nagyon jó színészek, kiváló hangok, szellemes díszletek, innovatív rendezés. Csak egy nagy baj volt. Maga a darab. Zenéje egy pillanatra sem kötött le, a szöveg közepes volt, és egyáltalán nem éreztem semmilyen emocionális kötődést a darab karaktereivel. Kár volt ehhez a filmhez, ehhez a témához ilyen minőségben hozzányúlni. Jobbat érdemelt volna. Különben egy tehetséges, jó társulatnak tűnik a Pesti Magyar Színház. Remélem, hamarosan ismét meglátogatom őket, és nem csak egy felvonást fogok kibírni.

Szerda délután utánpótláscsapataink játszottak edzőmérkőzést. U16-os és U17-es csapataink a III. kerület idősebb játékosokból álló csapatait fogadták. Természetesen itt nem az eredmény volt lényeges, hanem a különböző játékrendszerek gyakorlása. Egy dolog azonban föltűnt az U16-os csapat mérkőzésén. Még soha nem láttam jobban és pontosabban passzoló MFA csapatot, mint az U16-osok tegnapelőtti mérkőzésén. Nem tudom, hogy ez csak egy véletlen volt, vagy az elmúlt 2-3 év munkájának az eredménye, de tény, hogy ha sikerül passzaink százalékát olyan magasan tartani, mint tegnap, akkor hagyományos támadó stílusunkkal kombinálva nagyon nehézzé fogjuk tenni ellenfeleink életét. Különben gratulálok az edzői stábnak a tegnapelőtti teljesítményhez.

Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatának tulajdonosa a legközelebbi viszontlátásig marad baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

Forrás: nb1.hu


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
Aranyoroszlánok S02E05 | HonvédTV | Budapest Honvéd - Újpest 2-2 - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!