aktuális híreink

14+2=6+5

Lapszemle

2017-10-02 11:12:22

Az OTP Bank Liga első hat fordulójában csapatunk szenzációsan játszott és 14 pontot szerzett. „Tovább diadalmaskodik a bajnok” – hirdették a médiában. Aztán a következő öt fordulóban 2 pontot szereztünk, és visszacsúsztunk a hatodik helyre. Ráadásul az utolsó mérkőzésen egyik játékosunk, akinek egészen biztosan nem szabadna okot adni a büntetésre, kiállíttatta magát. Futbóliában, a több millió labdarúgóedző országában azonnal elkezdődött az okok csoportos kutatása. Na meg persze a szokásos polémia, hogy edző-kérdés van. „Jól értesült” emberek azt is tudni vélik, hogy Erik van der Meer alatt inog a léc, és már jelöltek is vannak. Ha már ilyen sok jól informált ember van, talán én is elmondhatnám véleményem. Először is, vezetőedzőnk munkájával meg vagyunk elégedve. A csapat eredményével egyáltalán nem, de ez egy összetett probléma, amin dolgozunk. A tavalyi bajnoki cím után nem szeretünk a hatodik helyen tanyázni, és remélem a feltámadást. De maradjunk csak az edzőnél.

Az elmúlt években a leghosszabb ideig Marco Rossi volt csapatunk vezetőedzője. Ő egy masszív védekezésre épült csapatot kovácsolt, amely gyors kontráival sok bajt okozott az ellenfeleknek. Erre mondták, hogy hát ez az olasz stílus, az ő és a csapat jó teljesítményét a 2016/2017-es év bajnoki címe bizonyítja. Az edzőváltás után szerettünk volna egy sokkal játékosabb, élvezetesebb, de ugyanakkor eredményes futballt játszó csapatot építeni. A játékosállomány persze adott volt, de egy olyan edzőre vadásztunk, akinek a koncepciója elsősorban a támadásra épült, és aki elkötelezett volt a fiatalok folyamatos beépítésére. Hollandia, Spanyolország, Portugália edzői voltak célkeresztben. Szerencsések voltunk, mert sikerült megszereznünk Erik van der Meer-t és segítőjét, Mark de Vries-t, akik nekiláttak a feladat elvégzésének. A cél világos, de a kivitelezés nem könnyű. Miért nem? Hát lássuk csak.

A 2016/2017-es szezonban edzőnk két tűzben edzett fiatal játékost, Gazdag Danit és Koszta Márkot, kapott. Mindketten megfeleltek az MLSZ fiatal-szabályának, és gond nélkül befértek a kezdő tizenegybe. Ez egyáltalán nem így történt a 2017/2018-as szezon előtt. Az új edzőnek a felnőttek között még csak kevés, vagy semmilyen, tapasztalatot szerző játékosok álltak rendelkezésére a fiatal-szabály teljesítésére. Eddig egy játékost már beépítettünk a csapatba, és dolgozunk azon, hogy két akadémista fiatal állandósuljon csapatunkban. Az elmúlt szezonban ráadásul még a nálunk kölcsönben lévő Zsótér Donát is megfelelt a fiatal-szabálynak, így a bőség zavarával küzdöttünk. Nem úgy most, amikor fél tucat rendkívül tehetséges akadémistánkat próbáljuk felhozni az első csapat szintjére, hogy ott játékuk állandósulhasson.

Játékoskeretünk, amely kiválóan alkalmas volt a Rossi-féle védekezőbb felállásra, nem tud egyik napról a másikra átállni egy másféle játékra, amiből mi egy jellegzetes Honvéd-stílust szeretnénk építeni. Csak nem gondolja senki, hogy amikor mi elhatároztuk a stílusváltást, egy probléma nélküli üdv-menetet képzeltünk el? A naivitás nem lételemünk. Gondoltuk, a dolog néha rázós lehet. Tavaly a 2016/2017-es idényben a 11. forduló után 17 pontunk volt. Jelenleg, úgyszintén a 11. forduló után, 16. Ettől függetlenül mindannyian elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, ha nem is feltétlenül a mutatott játék több elemével, vagy játékosaink hozzáállásával. Hat pontunk ment el bődületes egyéni védelmi hibák miatt, három pedig a játékvezetői inkompetencia jóvoltából. De ez persze benne van a játékban, és a helyezés nem hazudik.

Amiért hálásak lehetünk, az a csodálatos szurkolás, amit csapatunk kapott, akkor is, amikor a játék nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezt mindannyian köszönjük a 12. játékosnak. Ezt a szellemet a Vasas elleni mérkőzésen is megtapasztalhattuk, amikor egy pár korzós idióta kivételével szurkolóink értékelték, hogy játékosaink mindent megpróbáltak a jobb eredményért. Remélem, meg tudjuk győzni szurkolóinkat, hogy támogatásukat csapatunk és klubunk kiérdemli.

Merre tartunk? Senki se gondolja, hogy nem értékeljük edzőink és játékosaink teljesítményét a lehető legobjektívebb módon. Soha nem féltem edzőt cserélni, amikor azt a klub érdekében meg kellett tennem. Jelen pillanatban erről szó sincs. Erik van der Meer élvezi teljes bizalmunkat, és hiszem, munkája eredményét hamarosan mindenki más is értékelni fogja. Ha még nem is vagyunk megfelelően eredményesek, csapatunk kreatív, a szurkolóknak tetsző támadó játékot játszik, ahogy azt valamikor a Honvédtól megszokta és elvárta a nagyközönség. Mindenki tisztában van az elvárásokkal. Továbbra is az európai kupaindulás kiharcolása a cél. Semmi sem változott, csak eltökéltségünk, hogy támogatóink ne csalódás keserűségét, hanem a siker édes ízét élvezzék a 2017/2018-as szezon végén.

 

Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatának tulajdonosa a legközelebbi viszontlátásig marad baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

Forrás: nb1.hu

 


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
HEMI CHAT - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!