aktuális híreink

Panaszok

Lapszemle

2018-01-31 08:51:21

Ma sikerült megtudnunk az NB I 20-25. fordulóinak menetrendjét. Csak egy nappal később, mint a sajtó. A bejelentés az arcpirító „Állandó időpontokkal teszik tervezhetőbbé az NB I-es meccseket – tavaszi menetrend” címmel jelent meg az egyik honlap tudósításában. Ne kérdezzük meg most azt, hogy miért nem a klubokkal egyetértésben állapították meg az időpontokat. Ne kérdezzük meg most azt, hogy a klubok miért kapnak erről értesítést később, mint a média. Viszont kérdezzük meg, hogy miért csak a 25. fordulóig vannak meg az időpontok, amikor legalább a 30. fordulóig minden probléma nélkül lehetne tervezni, így megkönnyítvén a marketingesek amúgy is nehéz munkáját. Évekkel ezelőtt én tárgyaltam a klubok nevében a Sport TV-vel, majd a Magyar Televízióval, és rendkívül kooperatív, rugalmas társaságnak találtam mindkettőt, akik mindig figyelembe vették a klubcsapatok érdekeit. Mi történt, hogy a televízióval való kapcsolat egy olyan „szent tehén” lett, hogy nem tárgyalással, hanem kinyilatkoztatással születik meg minden érdemi döntés? Tudom, hogy állítólag szurkolók nélkül is jól megvagyunk, de azért én szeretem őket látni a mérkőzéseken. Más nem?

Windecker „Jocó” nevétől hangos ma a magyar sportsajtó. Az ok? Az Újpest a játékos képességeit túlértékelve egy hatalmas ajánlatot tett a fiatalembernek, amit ő nem fogadott el. A klub haragjában szokatlan módon közzétette a tényeket, és ezzel valószínűleg a „persona non grata” kategóriába került Jocó a IV. kerületben. És akkor most nézzük meg, hogyan jutottunk oda, hogy egy labdába kétszer egymás után egyenest rúgó labdarúgó kevésnek tarthatja az Újpest ajánlatát. Sok bűnös van köztük, de őket elsősorban nem az Újpest vagy Windecker közelében kell keresni.

Kezdődött ott, az MLSZ elhatározta, túl sok légiós van a magyar csapatokban, és jobb lenne fiatal magyar talentumokat látni a pályákon. Jó gondolat. Csak ezután jött a kivitelezés, ami aztán igazán félresikerült. De erről majd később, mert a magyar játékosokat favorizáló szabállyal egy időben bevezették azt a szabályt is, hogy két, nagyjából ifi korú játékost is kell játszatni. Ez persze így nem teljesen igaz, mert lehet fiatalok nélkül is kiállni sok külföldivel, csak akkor a klub nem kapja meg a neki járó pénzt a közös kasszából. Igaz, hogyha a klubtulajdonos katari milliárdos, szaúdi sejk, kínai üzletember, vagy orosz olajmágnás, akkor ez az évi pár százmillió forint akár érdektelen is lehet. Viszont ilyeneket én nem láttam Pannóniában lófrálni az elmúlt években. A probléma maga és a rossz megoldás abból ered, hogy az MLSZ szentül hiszi, a klubok a magyar labdarúgás ellenségei, semmit sem kívánnak tenni a jövőért, és csak az MLSZ rengeteg futballszaktudással felfegyverzett korifeusai tudják a tutit.

Következmények? Rövid két év alatt a magyar játékosok fizetése az égbe szállt, a fiatal játékosok pedig kezdik elhinni, hogy nekik tulajdonképpen jár a szereplés a magyar labdarúgás legfelsőbb osztályában. Azok a csapatok, mint például a Budapest Honvéd, amelyek komoly fizetési sapkával rendelkeznek, és nem hajlandók belemenni a céltalan és parttalan árversenybe, valamilyen szinten versenyhátrányba kerülnek. Ugyanakkor klubunk nagy előnye, hogy fantasztikus akadémiánk ontja a jobbnál jobb fiatal játékosokat, akik előbb-utóbb beverekszik magukat a kezdő tizenegybe, vagy legalábbis a keretbe. De viszont világos, hogy az MLSZ által kitalált séma nem éri el a célját, hanem csak egy oktalan árversenyt képez. Az egész problémafelvetés is nevetséges. Mert miért fizet nagy pénzt a Real Madrid egy-egy játékosért? Azért, mert a játékos több nézőt csalogat a stadionba, nagyságrendekkel több mezt ad el a klub a játékos nevével, és persze több pénz jön be a nemzetközi szereplésből is. Van közöttünk valaki, aki azt gondolja, hogy több néző lesz a Szusza Stadionban, vagy jóval több mezt ad el az Újpest, mert Windeckernek kétszer annyit fizetnek, mint amennyit megér? Ugye, már a kérdésfelvetés is nevetséges?

Ha a televíziós és szerencsejáték bevételeket minden MLSZ közbeavatkozás nélkül egyenlően elosztjuk a csapatok között, függetlenül a csapatban szereplő magyar vagy fiatal játékosok számától, helyre áll a rend. Nem fog kevesebb jó magyar játékos játszani a csapatokban, csak kevesebb rossz. A magyar játékosoknak ezután állni kell a versenyt a hasonló középszerű külföldi játékosokkal. A fiatalok pedig akkor kerülnek majd be a csapatba, ha jobbak, mint akiknek a helyére kerülnek. Én általában minden sikerrel kecsegtető kísérlet híve vagyok. Az MLSZ részéről ez egy kísérlet volt. Minden tekintetben kudarcot vallott. A kísérlet elfogadható, sőt, mondhatjuk, hogy példaértékű volt. De kudarcát nem beismerni már nem lenne az.

Vannak olyan magyar csapatok, amelyek anyagi helyzetüknél fogva kimeríthetetlennek tűnő forrásokkal rendelkeznek, és ma sem élnek a televíziós és szerencsejáték pénzek adta lehetőséggel. Ugyan én úgy gondolom, hogy egy kis ország klubcsapatai hosszú távon csak egy nagy részben saját nevelésű csapattal lehetnek sikeresek nemzetközi porondon, meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy megcáfolják véleményem. Eközben pedig nagyon nincs szükség olyan intézkedésekre, amelyek beszéd szinten segítik, de valójában rendkívül megnehezítik azon klubok, mint a Budapest Honvéd dolgát, akik valóban nevelik az elkövetkező évtized magyar legendáit.

Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatának tulajdonosa a legközelebbi viszontlátásig marad baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway


Forrás: nb1.hu


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!