aktuális híreink

A KAC-pályától a Bozsik stadionig – 2. rész

1986-ban vette fel a legendás labdarúgó nevét a létesítmény

2018-09-21 09:59:00

1986. október 1-én, színes, látványos műsor keretében, a Budapest Honvéd–Bröndby BEK-mérkőzéssel avatták a pályát. Magyarországon először Kispesten neveztek el stadiont játékosról, a kispesti labdarúgás egyik legnagyobb csillaga, a 101-szeres magyar válogatott Bozsik József lett a névadó. A legenda emléktáblája a klubház bejárata előtt áll. A mérkőzés előtt tornabemutatót, ejtőernyősök célba ugrását, közelharc bemutatót, váltóversenyt láthatott a 15 ezer főnyi közönség és a tűzijáték sem maradt el. A kezdőrúgás előtt a kispesti futballisták nevében Tichy Lajos, a klub nevében Kiss Sándor altábornagy, a Budapest Honvéd akkori elnöke mondott köszönetet a nagyszerű létesítményért – a meccs 2–2-es döntetlent hozott. A játéktér szélesebb és hosszabb lett, billiárdasztal simaságú gyepszőnyeget kapott, amely alulról fűthető volt. Ez a berendezés azonban már a kezdet kezdetén meghibásodott ráadásul a működtetése horribilis összeget emésztett fel, nem beszélve a karbantartásról, így egy-két alkalmat leszámítva gyakorlatilag nem használták. Az új korszerű világítás szinte nappali fényt varázsolt a játéktérre. Új eredményjelzőt is kapott a pálya, a „nyugdíjazott” eredményjelző még 2006-ig állt a pálya északi oldalán, aztán lebontották. A stadion területén belül épült egy húsz szobás hotel, a földszinten 200 fős étteremmel, itt kaptak helyet az irodák is.

1990-ben kisebb átalakításokra került sor a stadionban. Az öltözőket, zuhanyzókat felújították. A régi tornatermet VIP-klubbá alakították át. 1999 szeptemberében felújították a WC-ket és új játékoskijárót építettek. Az ezredforduló után a létesítmény állapota rohamosan romlott. 2006-ban a Budapest Honvédnak új tulajdonosa lett George F. Hemingway személyében, aki teljesen felújította a stadiont. A régi szolgáltatóház új szerepet kapott, a Hemingway által alapított Magyar Futball Akadémia (MFA) növendékei lettek elhelyezve az épületben. A régi szárny mellé egy új építmény is került. Az épületben a lakószobák, az étterem és a tantermek mellet egy kondicionáló terem is helyet kapott. Újdonság volt az ajándékbolt, ami régi igényt elégített ki.

A 2006 márciusában kezdődött felújítás 2007 tavaszára fejeződött be (az építkezés alatt Csepelen játszotta mérkőzéseit a csapat) az avatómeccset március 3-án a Vác ellen játszotta az együttes, és 6–0-ra nyert.

2007 őszén a klub úttörő szerepet vállalt, amikor a pályát a nézőtértől elválasztó kerítést – az állóhelyi részt leszámítva – lebontotta, a vasrácsok helyére bokrok kerültek. Az addig sokat kritizált pályát alácsövezték és dús gyepszőnyeggel látták el, a kispadokat besüllyesztették. A centerpályán kívül két füves és egy normál, valamint egy kisméretű műfüves pálya is átadásra került. A főbejárat melletti műfüves pályához 204 fős lelátó is tartozik. Az ülőhelyekre új műanyagszékek kerültek. A piros és fekete székeket úgy helyezték el, hogy az egyik oldalon a „Csak a Kispest" és „Bp. Honvéd”, a másikon pedig a „Honvéd FC" felirat olvasható. A régi VIP-termet ketté választották, egyik része sajtószoba, a másik büféként üzemel.

2007. november 16-án, az Aranycsapat legendás kapitányáról Puskás Ferencről nevezték el az Újtemető utcát, így a Bozsik Stadionba, a Puskás Ferenc úton juthatnak be a szurkolók.

2012 tavaszán új, mozgókép vetítésére alkalmas eredményjelző került a régi helyére. 2013 márciusában átadásra került az új beléptető rendszer. 2016 végén kiírták a tendert az új Bozsik Stadionra. A tervek szerint 8200 néző befogadására alkalmas stadion épül Kispesten.

Az UEFA Category 4-es és MLSZ I. osztály „A” kategóriának megfelelően kialakított, fedett lelátóból és az alatta tervezett szociális és szolgáltató egységekből, valamint egy háromemeletes magas fejépületből áll. A főépületben sporttechnológiai területek, VIP, VVIP és kiszolgáló helyiségek funkcionálnak; a főépület legfelső fedett, de oldalról részben nyitott szintjén a főkamera- és közvetítő állások, valamint a gépészeti terasz kerül elhelyezésre. Az épített pályavilágításnak alkalmasnak kell lenni HD-minőségű közvetítésekhez.

A modern kor követelményeinek megfelelő színvonalú fűthető, hibrid pálya épül, amely tartósabb és az időjárási körülményekkel szemben ellenállóbb, mint a hagyományos füves pálya. A létesítmény nemzetközi mérkőzések lebonyolítására alkalmas, többféle szolgáltatás biztosít annak érdekében, hogy szurkolóink számára minden mérkőzés élmény legyen.


(A stadionról szóló sorozatunk első része itt olvasható, a harmadikban pedig a legendás meccseket soroljuk fel.)honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!