aktuális híreink

Bármire képesek vagyunk

Lapszemle

2017-01-06 14:10:26

A hatévesen már a kispesti pályára járó Botka Endre szép, egyben nehéz utat tett meg, amíg eljutott odáig, hogy a korábban csak a televízióban látott futballistákkal szerepelhetett együtt a válogatottban

A feljegyzések szerint hatévesen kezdett a Honvédban focizni, és a szamárlétrát végigjárva eljutott odáig, hogy huszonkét esztendősen, még mindig Kispesten futballozva bemutatkozhatott a válogatottban. Mi tagadás, szép utat tett meg.

Szépet, egyben nehezet – felelte Botka Endre, a piros-feketék jobbhátvédje. – Ha visszagondolok a velem történtekre, azt kell mondanom, akadtak buktatók az eddigi pályafutásom során, olykor csak kevésen múlt, hogy ne essek hasra, de ma már kijelenthetem, ezek a próbatételek arra is jók voltak, hogy megedződjek. Hogy egy példát említsek: a kispesti akadémia növendékeként semmi mással nem kellett foglalkoznom, mint a labdarúgással, és csak onnan kikerülve szembesültem azzal, hogy az élet nem annyira egyszerű, mint azt egy fiatalember képzeli. Szerencsésnek vallhatom magam, mert az idő tájt is álltak mellettem olyan emberek, akik folyamatosan támogattak, nélkülük nem biztos, hogy eljutottam volna idáig.

Térjünk vissza az út kezdetére. Jól tudom, hogy sokáig a Bozsik-stadion közelében lakott?

Olyannyira, hogy még akadémistaként is hazajártam. Gyerekfejjel azért is mentem le a Honvéd-pályára, mert az volt hozzánk a legközelebb. A kötődés persze az évek során kialakult, mára sok szép élmény fűz a Honvédhoz. Amit tudok a futballból, itt tanultam meg, tulajdonképpen a pályán nőttem fel.

Az akadémián gyaníthatóan voltak irigyei. Amikor estenként elköszönt a társaitól, hogy siet haza, mert várja az édesanyja főztje, aligha vezette a népszerűségi listát…

Nem volt ebből gond, mindenki elfogadta ezt a helyzetet. Akkoriban különösen fontos volt számomra a család, ragaszkodtam ahhoz, hogy a szeretteim közelében lehessek. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy kevésbé bírom a bezártságot. Szóval mindenkinek úgy volt a legjobb, hogy otthon aludtam.

Hogy az egyik kispesti bennfentest idézzem: „Egy baj van Endivel, az, hogy túl rendes…”

Lehet. Annyi kiegészítést tennék, hogy a pályán nem vagyok rendes… Ha már itt tartunk, elmondom, szerintem mi az én nagy hibám, vagy legalábbis sokáig mi volt. Az, hogy túlságosan is tiszteltem mindenkit, aminek nem egyszer megittam a levét. Mostanra azért ezt sikerült levetkőznöm, s ennek a játéktéren is hasznát veszem.

A Kecskeméten eltöltött fél évből mennyit profitált?

Rengeteget! Magam sem hittem volna, hogy ilyen jól jövök ki abból az időszakból. Holott nehéz volt megemésztenem, hogy húszévesen nem fértem be a Honvédba, eleinte gyakran visszajártam Kispestre, hogy a megszokott környezetben lehessek. Idővel aztán rádöbbentem, hogy remek helyre, csodás emberek közé kerültem, arról nem szólva, hogy maximálisan élveztem a szakmai stáb bizalmát. Úgy hiszem, az a váltás indította be a karrieremet, mi több, meggyőződésem, ha kétezer-tizennégy őszén nem Kecskeméten futballozok, nem tartanék ott, ahol. Mint ahogy az akadémiai évek nélkül sem. Sajnos sokan nem jutottak el az élvonalig, sőt jó néhányan fel is hagytak a játékkal azok közül, akikkel együtt jártam, ami egyrészről elszomorít, másrészről viszont büszkévé tesz, hogy nekem sikerült. Mint ahogy a mai Honvéd keretéből többeknek is. Állítom, az őszi menetelésünk titka abban rejlik, hogy jól ismerjük egymást, tudunk küzdeni egymásért. A csapat magja régóta együtt van, ennek is köszönhető, hogy nincs széthúzás az öltözőben. Az újak pedig azonnal beállnak a sorba, igaz, nincs is más választásuk.

Davide Lanzafame is így tett?

Persze. Amikor korábban Kispesten játszott, még nem tartoztam a felnőtt kerethez, ezért csupán a mögöttünk hagyott hónapokban, a visszatérését követően volt szerencsém megismerni. Nagy figura és óriási zsugás, a pályán és azon kívül is sokat segít nekünk. Élmény nézni, amit művel, vigyázunk is rá az edzéseken…

Az elmúlt őszét hogyan jellemezné?

Az egyik legjobb szezonom volt – a Kecskeméten töltött volt a másik. Kispesten már eljutottunk odáig, hogy elhisszük, bármire képesek vagyunk, ami pedig a válogatottbeli bemutatkozásomat illeti…

Maga volt az álom?

Még csak álmodni sem mertem róla! Amikor megkaptam Bernd Storck meghívóját, fel sem fogtam, mi történik velem. Telkiben szembesültem azzal, hogy hirtelen olyan futballisták közé csöppentem, akiket addig a televízióban néztem. Nagy ugrás volt, na. Az, hogy a svédek ellen csereként beszállhattam, újabb motivációt adott nekem, mindent megteszek azért, hogy legyen folytatás.

Már csak az a kérdés, hogy a tavasznak hol vág neki, hiszen a Ferencváros érdeklődéséről hallani…

Konkrétumról nem tudok beszámolni, azt sem mondhatom ki, hogy maradok, de azt sem, hogy elmegyek. Abban bízom, hogy januárban eldől a sorsom.

Ha önön múlik a döntés, a szívére hallgat majd?

Rávághatnám, hogy igen, hiszen tizenhat év után rettentő nehéz lenne váltani, ugyanakkor eljön az a pillanat egy labdarúgó életében, amikor azt kell néznie, hogy a pályafutása szempontjából mi a legjobb.

Tegyük fel, marad Kispesten. Milyen tavaszt remél?

Kiegyeznék azzal, ha a harmincharmadik forduló után is ott állnánk, ahol most.

Nem is vágyik feljebb a második helynél?!

Hogyne vágynék! Mindazonáltal szép eredménynek tartanám, ha csupán egy csapat előzne meg minket a végén. Főleg ha a bajnoki ezüst egy Magyar Kupa-arannyal párosulna…

 

Európa-bajnok testvér

Mint a mesében: Botka Endre a legkisebb királyfinak számít a családban. Elmondása szerint két fivére óvja is minden lépését, olykor túlságosan is… Holott a hátvédnek is lenne oka az aggodalomra, hiszen az egyik testvére kaszkadőr, a másik raliversenyző. Utóbbi személyében Európa-bajnokkal is dicsekedhet a família: Botka Dávid – Szeles Péter oldalán – 2015-ben az ERC2 - kategóriában lett aranyérmes!

 

HÉTFŐI KEZDÉS

„Nagyon várom már a hétfőt, nekem egy hét elég lett volna a pihenésre!” – szögezte le a téli szünet utolsó napjait vadászattal töltő Botka Endre, aki január kilencedikén találkozhat újra csapattársaival. A hét első napján még a Bozsik-stadionban gyakorol Marco Rossi együttese, keddtől viszont Erzsébetre költözik, ahol a hírek szerint remek körülmények között készülhet majd. A honvedfc.hu tájékoztatása szerint a hétfői edzésen már részt vehet a novemberben térdműtéten áteső Baráth Botond is.

 

Forrás: Nemzeti Sport - Pietsch Tibor


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!