aktuális híreink

Boldog születésnapot!

108 évvel ezelőtt alapították a Bp. Honvédot

2017-08-03 08:59:01

Ma 108 éve, 1909. augusztus 3-án alapították elődeink a Kispesti Atletikai Clubot. Az 1873-ban önállóvá vált Kispest grundjain már 1903-ban „tétmérkőzéseket” játszottak a helyi csapatok. Az első sportember, aki egyesületbe próbálta tömöríteni labdarúgókat a vívásért rajongó Bede István tanár volt. 1904 elején tanítványaiból és a grund legjobb labdarúgóiból Kispesti Sport Club (KSC) néven, megalakította az első klubot. 1908. augusztus 10-én, dr. Varga Bálint vállalkozott arra, hogy egyesületet alakítson. Az Éder-féle vendéglőben tartották az alapító gyűlést, ahol némi vita után a vívás, az atlétika, és a torna mellett a labdarúgás is besoroltatott a sportágak közé. A klub neve Krausz Jenő javaslatára Kispesti Athletikai Club lett. Az elnök dr. Varga Bálint, a klub intézője a vívók részéről Bede István, a labdarúgók részéről Mayer Béla lett. Az alapszabályt azonban a tagok nem fogadták el, ezért Varga Bálint lemondott. Az egyesület ügyeit egy évig Bede István intézte, aki elsősorban a teremsportokat favorizálta. A vita egyre élesedett a két párt között, ráadásul az anyagi nehézségek is gyötörték a klubot, aminek enyhítésére 1909. február elsején KAC-bált rendeztek, a bevétel elosztása azonban újabb vitát kavart. 1909. június 5-én a Kispesti Athletikai Club közgyűlésén, felolvasták, és a többség akaratával elfogadták az alapszabályt. Az egyesületalapítási vágy már erősebb volt a belső vitáknál, majdnem egy évvel az első kezdeményezés után a Tisztújító választmányi gyűlésen végleg megalakult a Kispesti Atlétikai Club nyolc szakosztállyal (atlétika, birkózás, kerékpár, ökölvívás, tenisz, torna, vívás és labdarúgás). A közgyűlésen a régi emberek kerültek a vezetőségbe, az elnöki hely, egy ideig betöltetlen maradt.

1909. augusztus 3-án tehát megszületett a magyar labdarúgás egyik büszkesége. A KAC viharos gyorsasággal küzdötte fel magát a legjobbak közé – alapítás után öt évvel már a legjobbak között szerepelt - és lett az ország egyik legnépszerűbb klubja. A 108 év alatt volt olyan időszak, amikor a megszűnés szélére sodródott a klub, de áldozatkész vezetői, szurkolói mindig életben tartották az egyesületet. A szegénységet, a profipert, a háborúk szörnyűségeit, a forradalom alatt széthullott világverő csapatunk elvesztését is túléltük. A Bp. Honvéd FC ma az ország egyik legeredményesebb klubja. 14 bajnoki címmel, 7 Magyar Kupa-győzelemmel, 1 Közép-európai Kupa diadallal, Varga Pétertől Eppel Mártonig 98 válogatott játékossal, Puskás Ferenctől Eppel Mártonig 22 gólkirállyal büszkélkedhetünk.

A 108 gyertyával díszített torta első szelete az alapítóknak jár. A következő szelet mindazoknak, akik oltalmazták, védték, felvirágozták a klubot. A harmadik szelet a sok csodálatos labdarúgót illeti, akik megannyi gyönyörű percet szereztek a piros-fekete színekért rajongóknak. A negyedik szelet a szurkolóknak jár, akik tűzön-vízen át kitartottak a Bp. Honvéd FC és elődei mellett.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
HEMI CHAT - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!