aktuális híreink

Édesapja nyomában

Sorozat – a pályán kívül: klubunk kommunikációs vezetője úgy érzi, jó helyre került.

2018-08-30 12:29:00

A Budapest Honvéd FC honlapja új sorozatot indít, amelyben a klubnál dolgozó, nem közvetlenül a szakmai stábhoz tartozó munkatársakat mutatja be. Elsőként Rác Benedeket, a Honvéd kommunikációs vezetőjét, aki 2018. június 15. óta tölti be ezt a pozíciót.

Miért éppen a Honvéd?

Tizennégy évig dolgoztam a Nemzeti Sportnál, majd következett egy bő féléves külföldi kanyar az életemben. Amikor hazajöttem és elkezdtem munkát keresni, hallottam, hogy a Honvéd éppen sajtófőnököt keres. Így aztán jelentkeztem, találkoztunk, beszélgettünk, s végül sikerült megegyeznünk.

Milyen labdarúgással kapcsolatos múltja van?

Amikor elkezdtem az újságírást, a Nemzeti Sport magyar labdarúgással foglalkozó rovatánál voltam gyakornok, bejártam szinte az összes budapesti és főváros környéki másod- és harmadosztályú pályát. A Honvéd NB II-es évében a Bozsik Stadionban is sokszor megfordultam, aztán bő egy évtizedre másfelé vezetett az utam. Írtam kerékpárt és birkózást, tíz éven keresztül pedig a judo és a vízilabda első számú felelőse, mély ismeretekkel és komoly tudással bíró szakírója voltam. Tudósíthattam a 2014-es ifjúsági olimpiáról, világ- és Európa-bajnokságokról. Később dolgoztam a Magyar Vízilabda-szövetség munkatársaként, illetve szövegíróként a Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesületnél, illetve a Magyar Drón Egyesületnél. Gyakorlatilag nem volt olyan sportág az elmúlt másfél évtizedben, amelybe ne kóstoltam volna bele, és ami számomra fontos volt, hogy a sporton túl is bizonyítottam rátermettségemet. Jelenleg egy szabadidősportos oldalnak is dolgozom, szakmai blogot írok egy ügynökségnek, illetve több egyéb, a magyar futballhoz természetesen nem kapcsolódó témában is jegyzek írásokat.

Van valamilyen kötődése a Honvédhoz? Egyáltalán fontos, hogy a kommunikációs vezető szurkoló is legyen?

Azt gondolom, hogy nem, hiszen számomra a kommunikáció és az írás az elsődleges ebben a munkában. A feladataimat egyébként is nagy szenvedéllyel végzem, no meg az idő előrehaladtával úgyis kialakul a kötődés az újságíró és csapat, illetve az egyes személyek között. Így hivatalból is drukkolok a Honvédnak, no meg tapasztalom, hogy a klubnál lévő hangulatnak is jót tesz az eredményes szereplés. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy miközben unszolásomra édesapán minden második hétvégén kivitt Debrecenben az Oláh Gábor utcai stadionba, rendre azt mesélte, hogy bezzeg az ő idejében, amikor még Tichy Lajos miatt járt a Honvéd meccseire. Édesapám egyébként szintén újságíró volt, rengeteget köszönhetek neki, sokat tanultam tőle, mind a szakmáról, mind az újságírás, illetve az alanyok kapcsán az emberi oldalról.

Sokak számára talán nem teljesen tiszta, mivel foglalkozik egy klub kommunikációs vezetője?

Egyrészt a Honvéd honlapján, illetve közösségi média felületein megjelenő tartalmakért felelek, illetve felelünk a kommunikációs osztályhoz tartozó kollégákkal. A tartalomgyártás mellett hozzám futnak be az interjúkérelmek, én hagyom jóvá a megjelenő anyagokat, intézem az akkreditációkat, tartom a kapcsolatot a média képviselőivel, illetve a sajtótájékoztatókon is közreműködök.

Mi a legjobb része ennek a munkának?

Az előző válaszban van benne a megoldás: a sokrétűsége. Nagyon élvezem, hogy nemcsak cikkírással, hanem egyéb feladatokkal is foglalkozom, továbbá jó újra a futballról írni, ebben a közegben lenni. A vízilabdát is nagyon szerettem, de mindig is bennem volt, hogy szívesen foglalkoznék ismét a labdarúgással is.

És a legkevésbé jó?

Nyilván vannak olyan témák, vereségek, kellemetlen helyzetek, amiről nem ír, nem beszél szívesen az ember, vagy amikor konfliktushelyzetek adódnak. Viszont ezeket is meg kell oldani, s vallom, hogy az esetleges pillanatnyi feszültség mellett a megoldást is keresni kell.

Mivel lenne elégedett?

Szeretném, ha a Honvédra olyan klubként tekintenének, amely a saját érdekei szem előtt tartása mellett a lehető legjobb kapcsolatot ápolja a média munkatársaival, ha a klub honlapján minden szükséges információt megtalálnának a szurkolók és az újságírók, és ha a közösségi médiában való megjelenéseink terén is elég modernek lennénk.

Jó döntés volt a Honvédot választani?

Igen. Amikor a kollégáimmal beszélgettem erről a lehetőségről, szinte mindenki azt mondta, nagyon jó közegbe érkezem. Normális, rendes játékosok alkotják a csapatot, akikkel könnyű jó kapcsolatot kialakítani, és az együttes körül dolgozó stáb is segítőkész, s hatékonyan tudunk együtt dolgozni. Ezt pedig csak megerősíteni tudom. Profi szakemberekkel dolgozhatok, kellemes légkörben.


Név: Rác Benedek

Született: 1984. január 30.

Pozíció: a Budapest Honvéd FC kommunikációs vezetője

Korábbi munkahelyek: Nemzeti Sport (újságíró, 2003–2017), Magyar Vízilabda-szövetség (újságíró, szerkesztő, 2016–2017), Velencei-tó Turizmusáért TDM Egyesület (szövegíró, 2016–2017), Magyar Drón Egyesület (szövegíró, 2016–2017)


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!