aktuális híreink

Élsport mellé tanulás

A frissen érettségizett Májer Milánt kérdeztük a jövőbeni terveiről.

2018-07-02 12:43:00

Boldog születésnapot kívánunk, illetve gratulálunk az Orenburg elleni gólodhoz. Mondhatjuk, hogy az volt az ünneplés?

Köszönöm! Nagyon örültem neki, hogy a születésnapomon lesz a meccs, boldog voltam, hogy szóhoz is juthatok. Úgy gondoltam, meg kell ajándékoznom magamat és a csapatot is azzal, hogy legalább egy gólt szerzek. 

A felkészülés közepén jár a csapat, hogy érzed magad?

Minden rendben, jól vagyok. Szerencsére nincsenek sérüléseim, friss vagyok, jó a kedvem – mint mindig – a focira koncentrálok, és arra, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak.

Hogyan sikerült az érettségid?

Ahhoz képest, hogy nem nagyon jártam iskolába, szerintem elég jól. Minden tantárgyból négyest kaptam, azt gondolom, hogy ez egy egész jó eredmény. Nyilván tavaly még azt mondtam volna, hogy mindennek ötösnek kell lennie, de az idei elfoglaltságaimból kiindulva ez a reális. Még egyébként a szóbelim kedden lett volna, csak pont aznap mentünk Milánóba és az utolsó pillanatban át lett rakva hétfőre, hogy le tudjak érettségizni.

Tudtatok segíteni egymásnak a szintén most érettségiző Banó-Szabó Bencével?

Nem nagyon, ezeket a dolgokat magunknak intézzük, külön tanulunk. Az írásbelire picit talán többet készültem, mint a szóbelire, amihez hozzájárult az is, hogy az írásbelire már sok mindent megtanultam. A szóbelinél úgy éreztem, hogy sokat tudok, és azzal már nem kellett annyit foglalkoznom. De azért egy hetet arra is rászántam, igaz, addigra egy kicsit elfáradtam a készülésben.

Hogyan készültél? Minden nap kitűztél egy célt magad elé és azt próbáltad elérni?

Nem igazán. Inkább olyan vagyok, hogy leülök tanulni és addig csinálom, ameddig „jólesik”, amíg bírom. Mikor azt érzem, hogy már máson gondolkodom, mondjuk egy vb-meccsen, akkor úgy vagyok vele, hogy abba kell hagynom. Egyszer tanulás közben néztem meccset és csak azt vettem észre, hogy végignéztem egy félidőt úgy, hogy előttem volt a füzet, de semmit nem tanultam. Így nehéz volt koncentrálni az utolsó három-négy napban a szóbeli előtt… Mivel jött a világbajnokság, bevallom inkább a meccseket néztem.

Melyik tárgy az, amelytől többet vártál?

Mindenből azt céloztam meg, hogy legalább a négyes meglegyen, és ha annál jobban teljesítek, akkor az extra ahhoz képest, hogy mennyi időt töltöttem a tanulással az utóbbi fél, egy évben.

Volt-e „mumusod”?

Megmondom őszintén, féltem a matektól egy kicsit, meg a történelemtől is… Szerintem egy töri órán bent kell lenni. Mindenki azt mondja, hogy csak meg kell tanulni, el kell olvasni, de nem volt olyan egyszerű bepótolni… Nem voltam túl sok órán, csak megkaptam az anyagot, elolvastam, de egy olvasástól nyilván nem rögzült, sokat kellett még vele foglalkoznom, főleg, hogy az érettségi előtt kezdtem pótolni. Utólag belegondolva, nem kellett volna félnem tőle, de azért paráztam.

Tervezed a továbbtanulást?

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemre és a Budapesti Gazdasági Egyetemre. Bár jelentkeztem, de nem vagyok benne biztos, hogy el is kezdem. Szeretnék a focira is koncentrálni. Most éppen olaszul is tanulok az angol mellett. Fontos, hogy minél több nyelvet tudjak, célom, hogy mind a két nyelvből középfokú nyelvvizsgát szerezzek. De meglátjuk, hogy mit hoz még a jövő, vagyis hogy továbbtanulok-e vagy sem.

Ha mégis úgy döntesz, hogy továbbtanulsz, mit gondolsz, mennyire fogod tudni összeegyeztetni a tanulást az élsporttal?

Az a tapasztalatom, hogy nehéz összeegyeztetni a kettőt. Előttem sokan vannak, akik abbahagyták az egyetemet, mert nem könnyű napi két edzés mellett még iskolába is járni. Egy ideje már gondolkozom ezen. Néha eszembe jut, hogy belevágok, és levelezős képzést választok, vagy akár nappali tagozatra megyek, vagy egyéni tanrendet kérek, de mivel folyamatosan változnak agy edzések időpontjai, azt sem tudom, hogyan tudnám megoldani. Az még a jövő zenéje, hogy ezt miként fogom kivitelezni.

2021-ben lejár a szerződésed, mi lesz a tanulmányaiddal, ha esetleg komoly külföldi ajánlatot kapsz?

Ha külföldi ajánlatot kapnék, nyilvánvalóan elgondolkodnék rajta, hogy milyen ajánlat, honnan jött és mennyire komoly. Addig még sok minden történhet, de most azt mondom, a focit választanám.

Több szabadidőd van, hogy vége az érettséginek?

Most a felkészülés alatt nincsen olyan túl sok, de azért annyi van, hogy tudjak pihenni, tanulni. Mindent meg tudok csinálni, amit szeretnék.

Hogyan segít a karrieredben a családod?

Még az idegenbeli meccseken is ott szoktak lenni, mindig jönnek, mindenben támogatnak, ez előny a számomra. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, nagyon fontos, hogy mellette álljon a családja. Foci szempontjából ebben segítenek, tanulás szempontjából nem kell, azt egyedül csinálom évek óta. Ha komoly problémám adódik, bármikor felhívhatom a szüleimet, meg tudjuk beszélni a dolgokat, de ezen kívül nekem nem kell már segíteni.

Mi a legnagyobb álmod, amit el szeretnél érni az életedben?

Ha álomról kell beszélni, akkor én Milan szurkoló vagyok, szeretnék ott játszani. Nyilván ez egy irreális cél, de még fiatal vagyok, bármi megtörténhet…

Kinek drukkolsz a világbajnokságon?

Nem drukkolok senkinek, az olaszoknak szurkoltam volna, ha kijutnak, de nem sikerült nekik. Sok csapatnak tetszik a játéka, azonban a csoportmeccsek alatt nem nagyon jöttek ki a csapatok erősségei. Még mindenki tartalékol az egyenes kiesésre. Nem választok csapatot, inkább a jó meccseknek szurkolok, a sokgólos meccseket szeretem.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Budapest Honvéd FC-Magyar Futball Akadémia Utánpótlásközpontja - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!