aktuális híreink

Háromszori hosszabbítás

1926-ban megismételt döntőben, 160 perc küzdelem után lett először kupagyőztes a Kispest

2019-05-12 09:03:00

Tíz év után szerepelhet újra a Magyar Kupa döntőjében a Budapest Honvéd FC, amely május 25-én, szombaton 19:30 órától a Groupama Arénában lép pályára a Mol Vidi FC ellen. A döntőig tartó időszakban minden nap beszámolunk egy-egy érdekességről a Honvéd és a kupa történelme kapcsán, illetve felelevenítjük az eddigi hét kupasikert – következzen az első, az 1926-os kupagyőzelem története.

 

A Kispesti AC első nagy sikerét 1926-ban aratta, a Magyar Kupa elhódításával. A játékoshiánnyal küzdő, a bajnokságban rosszul szereplő KAC amatőrcsapatának nem sok esélyt adtak a Magyar Kupa megnyerésére, ezért a KAC vezetősége bátor húzásra szánta el magát. Az ILSZ bajnokság nagy esélyesének számító kispesti csapatból megerősítette az amatőr gárdát. A szabályok szerint az ILSZ bajnokságban nem szerepelhettek olyan játékosok, akik MLSZ rendezvényen vettek részt, így a KAC feláldozta az ILSZ bajnoki címet, de megérte, mert története során először a Kispest megnyerte a Magyar Kupát.

A kupadöntő esélyese egyértelműen a BEAC rutinos gárdája volt. A csupa fiatalból álló kispesti csapat lelkesen és elszántan küzdött, és ez a lelkesedés jó 20 perces fölényt, no meg Jurácska révén egy megérdemelt gólt eredményezett. A BEAC nem tudta legyűrni ezt a lelkes győzni akarást. A 25. percben sajnálatos esemény zavarta meg a kispestiek játékát, amikor is Raix lába két helyen is eltört – a sors iróniája, hogy a kórházban a BEAC orvosa gyógyította a súlyos sérülést szenvedett játékost.

A második félidőben az egyetemi csapat lendületesebb játékot produkált az emberhátrányban játszó KAC ellen, de az egyenlítés csak 8 perccel a vége előtt sikerült. Az utolsó percekben mindkét csapat minden energiáját a győztes gól megszerzésére fordította, de ez egyiküknek sem sikerült. A kupadöntő nagy küzdelem után tehát döntetlenre végződött, a finálét meg kellett ismételni.

Tizenegy nappal később, december 19-én aztán eljött a várva várt nagy nap, amely arany betűkkel került a Kispest történelemkönyvébe. A Magyar Kupa történetében példátlan, maratoni hosszúságú meccset játszottak a csapatok. Közel 3 órát, 160 percet küzdött a két együttes a trófeáért.

A fiatalok a sokszor megcsodált kispesti lelkesedéssel küzdöttek a döntőben, és nagy meglepetésre elnyerték a Magyar Kupát. A győztes gól háromszori hosszabbítás után született. Az 5. percben vezetést szerzett a KAC, de 7 perc múlva egy öngóllal egyenlítettek az egyetemisták. A második félidőben, bár mindkét csapatnak voltak helyzetei, mégsem esett gól. Következett a hosszabbítás, melynek első félidejében a KAC megszerezte a vezetést. A kispesti gól után a BEAC végig támadott, de eredménytelenül. A második tizenöt percben az egyetemisták újra kiegyenlítettek. Kétszer 10 perces hosszabbítás következett!

Az első tíz perc a kispestieké volt, a piros-feketék két kapufát is rúgtak. A következő 10 perc a BEAC csapatáé volt, de gól nem esett. Nem született döntés, újabb kétszer tíz perc következett. A két csapat játékosai teljesen kimerültek a maratoni csatában, amikor a 157. percben Gregor betalált az egyetemisták kapujába. A hatalmas küzdelemre jellemző, hogy Gregor néhány perccel a győztes gólt megszerzése után összeesett a fáradtságtól.

A Magyar Kupa döntője után érthetően nagy volt az öröm a KAC öltözőjében. A BEAC-nál halálos csendben ültek a játékosok s csak néztek a semmibe. A KAC-nál felcsapott a nóta hangja: „Piros dresszes fiúk ma győztetek…” 

Majd egyszer csak elhalkult a nóta, és nagy riadalom támad a kispesti öltözőben. Valaki kifutott a folyosóra és orvos után kiáltott. A BEAC öltözőjéből Horváth dr. mezítláb futott át, hogy a kimerültségtől összeesett Gregort, a győztes gól szerzőjét magához térítse.

„Semmi baj – szólt, majd konyakot neki. Gregor körülnézett a fáradt szemeivel, s Horváth dr. megfogta a kezét: – Semmi baj, semmi pajtás! Győztetek, megérte!”

De az ő szemében erős fájdalom csillogott. Megható pillanat volt. A legyőzött tisztelettel adózott a legyőzőjének, elismerve az ember felettiteljesítményt. Igazi sportemberek voltak.

 

1926.12.08., SZERDA 13.30, MAGYAR KUPA, DÖNTŐ
Kispest AC–BEAC 1–1 (1–0)

Hungária út, 500 néző

Vezette: Baron Vilmos

Gólszerző: Jurácska, ill. Pótz

KAC: Balla – Csesznák, Grollmusz – Raix II., Gregor, Marton – Balogh, Juhász, Jurácska, Heckl, Mátéffy
BEAC: Fábián – Horváth dr., Boór – Hidassy, Szántó, Buday – Szüle, Kertész, Pótz, Reinhardt, Borbély


1926.12.19., VASÁRNAP, MAGYAR KUPA, MEGISMÉTELT DÖNTŐ

Kispesti AC–BEAC 3–2 (1–1, 2–2)

Lóverseny tér, 150 néző

Vezette: Schissler József
Gólszerző: Juhász, Mátéffy, Gregor, ill. Grohmusz (öngól), Kertész 

KAC: Balla - Csesznák, Grollmusz - Mádi, Gregor, Marton - Borsos, Juhász, Jurácska, Heckl, Mátéffy

BEAC: Fábián –Horváth dr., Boór – Hidassy, Szántó, Buday – Kertész, Tichy, Pótz, Borbély, SzüleMINDEN, amit a kupadöntőről tudni érdemes:

Jegyvásárlás: interneten keresztül meccsjegy.mlsz.hu oldalon, személyesen a TEX irodákban, továbbá az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, az elővétel időpontjáról pedig a honlapunkon lehet tájékozódni.

Szektorok: az MLSZ döntése alapján a B2–C4 szektorokban foglalhatnak helyet a szurkolóink, a Honvéd-tábor helye pedig a B2, B3, C1 szektorokban lesz majd, így a szurkolók arra kérnek mindenkit, hogy aki a táborból szeretné kupagyőzelembe hajszolni a csapatot, az ide váltsa meg a belépőjét.

Jegyárak: A B2–C2 szektorokba 2500, míg a C3–C4 szektorokban 3500 forintba kerülnek a belépők. A jegyvásárláshoz klubkártya nem, személyes azonosításra alkalmas igazolvány azonban szükséges, s a rendezők kérik a szurkolókat, hogy az igazolvány a mérkőzésen is legyen náluk, a beléptetésnél ugyanis ellenőrizhetek ezt.

Szurkolói informácók: a tábor közös találkozót és vonulást is szervez a fináléra, erről ITT lehet bővebb információkat találni. A találkozó helyszíne a Bálna lesz, időpontja május 25., szombat 12:00 óra, és a szurkolók 17:00 órakor indulnak a Groupama Arénához.honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!