aktuális híreink

„Itt váltam férfivá”

Baráth Botond Amerikában folytatja, de reméli, hogy egyszer majd visszatérhet még a Honvédhoz

2018-12-16 11:02:00

Az Újpest elleni mérkőzést követően tartotta szezonzáró vacsoráját a Budapest Honvéd FC, amelyen George F. Hemingway tulajdonos és a csapattársak elbúcsúztatták Baráth Botondot. A válogatott védő tizenegy évet töltött a Honvédnál, a Magyar Futball Akadémián kezdte pályafutását, 2012. augusztus 5-én, a DVTK ellen mutatkozott be az NB I-ben, s összesen 159 NB I-es mérkőzést játszott klubunk színeiben. Baráth Botond szerződése december 31-én lejár, ő pedig úgy döntött, hogy új kihívásokat keres, így fájó szívvel, de távozik a Honvédtól.

Tizenegy év után távozol a Honvédtól, hogyan lehet összefoglalni ezt az időszakot? Milyen emlékek ugranak be, ha azt mondják, hogy Honvéd?

Az első emlék, amikor idekerültem az akadémiára – kezdte Baráth Botond. – Vicces történet, mert egyik nap felhívtak a Honvédtól, hogy mi lenne, ha csatlakoznék a Magyar Futball Akadémiához, és akkor éppen nem voltam otthon, hanem a haverokkal bandáztam. Ezért kértem, hogy hívjanak fel fél órával később, és három-négy kilométert futottam hazáig, hogy utána nyugodtabb körülmények között tudjunk beszélni. Aztán úgy döntöttem, hogy ide jövök. Ez az első emlékem a Honvédról.

És ha jól sejtem, a sort még lehet folytatni.

Hát persze! Az első meccsem a felnőttek között, sőt, inkább a második, amit a Videoton ellen játszottunk, akkor voltam először kezdő. Aztán volt a Ferencvárossal szembeni, a harmadik honvédos meccsem…


…akkor fejelted ki a labdát a gólvonalról?

Igen, arra mindenki emlékszik. De mondhatnám a Videoton elleni „bajnoki döntőt”, említhetném a Ferencvárosnak lőtt gólomat is, szóval vannak jó emlékeim.Fiatalon az akadémián laktál, milyen volt ott az élet?

Az elején nehéz volt megszokni a bezártságot, nem lehetett csak úgy kimenni. Amire korábban volt lehetőségem Újpesten, hogy edzés előtt, vagy után a haverokkal elmentünk ide-oda, az itt nem működött. Nullától huszonnégy óráig a focira kellett koncentrálni, az elején nehéz volt megszokni, de mivel erre tettem fel az életemet, muszáj volt.

Az eddigi pályafutásd pedig azt mutatja, megérte.

Nagyon úgy néz ki, egyelőre abszolút érdemes volt.

Mikor kezdted azt érezni, hogy tényleg sokra viheted?

Sose foglalkoztam ennyire a jövővel, nem tekintettem nagyon előre. Csináltam a dolgomat, amit kértek tőlem, azt megpróbáltam száz százalékosan megcsinálni. Többé-kevésbé sikerült is. Voltak időszakok, amikor nem ment annyira jól, de voltak olyanok is, amikor kifejezetten jól ment. Ha visszagondolok a honvédos karrieremre, akkor mondhatom, hogy többnyire jó teljesítményt nyújtottam és segítettem a csapatot a sikerek elérésében.

Nem is szoktál előre gondolkozni?

Nem jellemző. Próbálok a jelenre koncentrálni, próbálok az aktuális feladatomra fókuszálni. Aztán ha teszem a dolgom, akkor előbb-utóbb úgyis jönnek az újabb, nagyobb kihívások.

Meg lehet fogalmazni azt, hogy mit adott neked a Honvéd?

Itt váltam férfivá, tinédzser fiúból felnőtt ember lettem. Amilyen ma vagyok, azt mind a Honvédnak köszönhetem. Ki tudja, mi lett volna belőlem, ha tizenegy éve nem jövök ide… Lehet, hogy nem is lettem volna futballista. Amikor fiatal voltam, az Újpest utánpótlása nem volt annyira jó, és azóta sem tudta összeszedni magát, ha maradok, elképzelhető, hogy nem lettem volna futballista, vagy ha igen, akkor nem ilyen szinten játszanék.

Ez viszont rengeteg munkával járt. Mi kell ahhoz, hogy az ember az akadémiáról eljusson odáig, hogy bajnokságot nyerjen, válogatott legyen?

Rengeteg munka. Nagy Gergővel együtt nőttünk fel, mi vagyunk a zászlóvivői az első akadémiai korosztálynak. Nagyon sokat edzettünk, sok áldozatot kellett hoznunk, próbáltunk mindig a futballra koncentrálni. Nem volt mindig könnyű, mentek erre rá kapcsolatok, barátságok, akik viszont elfogadták ezt az életformát, azokkal a mai napig tartom a kapcsolatot, ugyanúgy jóban vagyunk.


Neked is voltak ilyen kapcsolataid?

Voltak bizony. De akik ebben nőttek fel, tudják, milyen áldozattal jár, képesek ezt elfogadni.

Egyébként az áldozat, vagy szimplán csak velejárója a karriernek?

Tisztában vagyok azzal, hogy a futball ezzel jár. Hiába akarok elmenni mondjuk egy jó koncertre, vagy bulizni, esetleg egy hétre fesztiválozni, nem tehetem meg, mert nem fér bele az életembe. Viszont cserébe pedig azt kapja az ember, hogy ha odateszi magát, akkor reflektorfényben lehet, számítanak rá, a hobbija a munkája. Ez pedig tökéletes a sok áldozatért cserébe. Egy valóra vált álom.

Álmodtál erről?

Amikor kicsi gyerek voltam, akkor nagyon sokat álmodoztam arról, hogy futballista legyek, hogy megjegyezzék a nevemet, hogy amikor abbahagyom, akkor is emlékezzenek rám. Vagy arról, hogy beleírjam magam a történelemkönyvbe, ami sikerült a Honvédnál. Voltam bajnok, bronzérmes, játszottam a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában, gólokat is lőttem, bemutatkozhattam a válogatottban. Ezek olyan dolgok, amelyekről kiskoromban sokat álmodoztam.


Januártól egy új, még ismeretlen kihívás vár rád, miért döntöttél úgy, hogy végül máshol teszed próbára magad?

Lehetőségem van arra, hogy kipróbáljam magam egy külföldi csapatban, más szinten, más kultúrában. Így döntöttem, aztán majd meglátjuk, hogy ez jó döntés volt-e. Egy éve már nagyon érlelődött ez a döntés.

Milyen érzés lesz elhagyni a Honvédot?

Rögtön nem fogom ezt átérezni, ehhez több idő kell. Az Újpest ellen is úgy léptem pályára, mintha az az első meccsem lenne, nem arra gondoltam, hogy ez a búcsú, hogy egyelőre ez az utolsó mérkőzésem a Honvédban. Aztán ki tudja, mit hoz a jövő.

És látunk még Honvéd-mezben?

Remélem, hogy egyszer még visszatérhetek ide.Baráth Botond búcsúmeccse után néhány nappal az is eldőlt, hogy a válogatott védő az Egyesült Államokban folytatja pályafutását, és a januártól a Sporting Kansas City játékosa lesz. Az együttesnek Peter Vermes személyében magyar származású edzője van, s a csapat tagja Sallói Dániel és Németh Krisztián is.
 


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!