aktuális híreink

Ki mit kíván?

Lapszemle

2017-10-17 10:32:15

Az OTP Bank Ligában szereplő csapatunk 2-1-e nyert a Szombathelyi Haladás ellen az ellenfél ideiglenes soproni otthonában. Nagyon örültem a 3 pontnak, különösen azért, mert felzárkóztunk a 4. helyre. Egy minden tekintetben érvényesnek tűnő gólt az asszisztens hibájából nem kaptunk meg, de ez végül is nem befolyásolta az eredményt. Meglett a 3 pont. Az első félidőben nagyon sok kihasználatlan gólhelyzetünk volt, így aztán a másodikban már igyekeznünk kellett, hogy megszerezzük a 3 pontot. Különösen fontos, hogy Eppel Marci megtalálta góllövő cipőjét, s már 6 gólnál tart ebben a szezonban. Lőjük a gólokat, de ebben a szezonban eddig sajnos túl sok gólt kaptunk. Most sem úsztuk meg gól nélkül. Ezen kell mindenképpen javítanunk, ha a reális célként kitűzött európai kupaindulást valóban meg akarjuk valósítani. Szombaton egy kemény ellenfél, a Vasast az elmúlt héten lenullázó Diósgyőr vár ránk ideiglenes debreceni otthonában. Győzni akarunk. Ehhez pedig elöl és hátul is jelentős javulásra van szükség.

Szerdán délután 5 órakor játsszuk az UEFA Youth League sorozatában a visszavágót az FK Sutjeska U19-es csapatával. Niksicben 1500 helyi fanatikus buzdította ellenfelünket. Jó lenne, ha szerdán a Bozsik Stadionban a mi szurkolóink sem lennének kevesebben.

A nagy felháborodás miatt többször is megnéztem a Ferencváros ellen ítélt büntetőt a PFLA-Ferencváros mérkőzés második félidejében. A játékvezetővel értek egyet. A védő hátulról fellökte a támadójátékost. Egyértelmű büntető volt. Ennél sokkal vitatottabb helyzetekben ítéltek már a Ferencváros vagy más csapatok javára is ebben a szezonban. Ami pedig az összeesküvés elméletet gyártókat illeti, csak annyit mondanék: hülyének lenni alkotmányos jog, de nem kötelező.

Nemzeti hagyomány, hogy a magyar labdarúgás egy-egy látványos leszereplése után a kritika mellett megindul az ötlet-özön is. A nagy sietségben általában a butaság és a szájból kilógó kapa az értékelő legjellemzőbb tulajdonságai, de néha új, vagy legalábbis használható javaslatok is napvilágot látnak. A „12 pont” címmel múlt héten a Nemzeti Sportban megjelent publicisztika nem ezek közé tartozik. Ez a magyar foci forradalmára buzdító nagyon egyszerű gondolatsor beindította szerzői fantáziámat. Szóval veszem a fáradtságot, hogy a fent említett publicisztikában hemzsegő közhelyeket én is pontonként megközelítsem. Lendüljünk neki!

1.) Új edzői filozófiát.

Új edzői filozófia? Ez mi a csudát jelent? Nem a filozófiával, hanem a kompetenciával és a hozzáállással van probléma. Vagy egyes esetekben nincs. Ez azoknak a semmitmondó mondatoknak az egyike, amelyek csak ködösítik a problémát.

2.) Magyar pályára magyar tehetségeket.

Magyar pályára magyar tehetségeket. (S magyar szájba magyar kolbászt.) Miért? Az a baj, hogy nincs elég magyar játékos a csapatokban? Tessék felébredni! Nem ez a baj. Először is, a nemzetközi átlagnál magasabb százalékban vannak hazai játékosok az OTP Bank Ligában. Kérem szépen, tessék már megnézni a statisztikát! Tények alapján nem tehetünk ilyen demagóg kijelentéseket, ráadásul az NB II-ben pedig csak magyar játékosok szerepelnek. Ugyan csapatunk ma már élen jár magyar játékosok alkalmazásában, a múltban mi is rákényszerültünk légiósok alkalmazására. Olyan klubokban, mint a Ferencváros vagy a Videoton, ahol hemzsegnek a légiósok, ez nem valami tudatlan nemzetellenes kampány részeként történik. Akinek a nemzetközi porondon való teljesítés a legfőbb célja, és rendelkezik megfelelő pénzügyi háttérrel, ez a cél elérésének legkézenfekvőbb eszköze. Tényleg, valaki hiszi, hogy ezek a csapatok nem azért alkalmazzák a külföldieket, mert jobban vagy olcsóban muzsikálnak, mint a piacon lévő magyar játékosok? Csapatunk büszke utánpótlására, s tovább folytatjuk azt az utat, ami egy magyar játékosokból álló csapat felé vezet. Különben azt sem ártana megérteni, hogy minden klubnak más a filozófiája, és a klubok feladata nem az, hogy játékosokat neveljenek a magyar válogatottnak, hanem hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzák szurkolóiknak. Bizony. Nem lehet az egyik oldalon bornírtságokat papolni arról, hogy a klubok legyenek önfenntartó gazdasági társaságok, a másik oldalon pedig megkövetelni, hogy teljesítményüket rendeljék alá a magyar válogatott érdekeinek.

3.) A profi futballisták teljesítményorientált díjazását.

A profi futballisták a világon mindenütt fizetést kapnak. A „teljesítményorientált díjazás” egy jól hangzó lózung, amit igazából sehol sem alkalmaznak. A játékosok fizetésének most is van egy teljesítményorientált része, de a játékosok Magyarországon sem fogadnak el olyan díjazást, kompenzációt, amit sehol a világon nem alkalmaznak. A csapatonkénti bértömeg-sapka persze egy jó ötlet, de ehhez összefogás és egy ebben partner MLSZ is szükséges.

4.) Tizenhat csapatos bajnokságot.

A jelenlegi 12 csapatos OTP Bank Liga jól működik. A 16 csapatos bajnokságot visszaállítani fölösleges lenne, és csak rontaná a bajnokság színvonalát. Ezerszer hallottam már, hogy „nagy vidéki fellegvárak” maradnak csapat nélkül, de ez egy szamárság. Egy magas színvonalú NB II, megjegyzem, ott sem lenne szükség 12-nél több csapatra, ugyanúgy megtenné a bajnokság hígítása és fölösleges pénzkidobás nélkül. Tegnap négyezren látták a helyszínen a Kisvárda-Nyíregyháza mérkőzést. Nem az osztályon múlik.

5.) A tartalékbajnokság újbóli bevezetését.

A tartalékbajnokság szörnyű kínlódást eredményezett a csapatoknál, és játékos-temetőként funkcionált. Ha egy NB I-es csapatot érdekel az utánpótlás, akkor fenntart egy NB III-as csapatot is, ahol a fiatalok fejlődhetnek, és az NB I-es csapat játékosai visszajátszhatnak. Nem látom, milyen előrelépés lenne egy tartalékbajnokság.

6.) Az ifikorú és a profi labdarúgók teljes fizikai felmérését.

Az ifikorú és profi labdarúgók rengeteg felmérésen mennek keresztül. Szerintem a szerzőnek fogalma sincs a valóságról.

7.) A tehetséges magyar játékosok külföldre szerződésének szigorítását.

Rabszolgaság eltörölve, az UEFA, FIFA és az EU szabályai nagyon kevés mozgásteret adnak a magyar szövetségnek. Szakemberek pedig éppen javasolják fiatal magyar labdarúgók külföldre való szerződtetését. Állítólag az erősebb bajnokságokban való játszásuk majd segíti a magyar válogatott jobb szereplését.

8.) Légiósok szerződtetésének szigorítását.

Magyarországra több okból is nehéz légióst szerződtetni. Teljesen fölösleges és kontraproduktív lenne az amúgy is rendkívül szigorú szabályokat tovább szigorítani.

9.) A stadionbeléptetés szigorú szabályainak megváltoztatását.

Na, itt ráférne egy kis változtatás. Mára a stadionoknak kiépített kamerarendszer teljesen fölöslegessé teszi, hogy a szurkolókat potenciális terroristákként kezeljük.

10.) Rendet a lelátókon, sportszerű szurkolást.

A magyar lelátókon rend van. A szurkolás sportszerű. A Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságán kívül nagyon nehéz embert találni, aki kivetnivalót talál a lelátókon. Egy pár bumburnyák pedig mindig akad, őket egyszerűen kitessékeljük a stadionokból. Ez eddig is így volt.

11.) Nyitott futballpályákat.

Fogalmam sincs, hogy ez mit jelent. Szerintem a szerzőnek sincs.

12.) Modern, nyíltabb kommunikációt.

A kommunikáció mindig lehet jobb, meg nyíltabb, de általában erre azok panaszkodnak, akiknek nem tetszik a kommunikáció tartalma. Szerintem nálunk jó a kommunikáció a külvilággal, és az MLSZ háza táján sem találok horror hibákat. Néha fölöslegesen védik a mundért, de hát csak mi, tökéletes emberek tudjuk, hogy milyen nehéz tökéletesnek lenni.

Oké, tehát akkor minden rendben van? Egy csudát! Tovább kell folytatnunk a munkát az utánpótlással a kluboknál, ahol ezt a feladatot komolyan veszik. A magyar felnőtt válogatottnál pedig egy komoly szövetségi kapitányt kell alkalmazni. A nemzetisége mindegy, de azért legyen magyar. Van több megfelelő helyi szakember is. Az utánpótlás válogatottaknál pedig tovább kell folytatni azt a munkát, amit Szalai László elkezdett a dicstelennek tűnő Storck éra előtt. Lesz eredmény.

S ha már eredményes válogatottakról beszélünk. Múlt héten az egyik folyóiratban olvastam, hogy a két csoportmérkőzésen, amit a magyar csapat Svájc ellen játszott a vb-re való kijutás reményében, a svájci válogatottban 13, tessék jól figyelni, 13 nem svájci származású játékos lépett pályára. A Bázelben pályára lépett 14 svájci közül 8 migráns volt. A kameruni Moubandje és Embolo, a koszovói Shaquiri és Xhaka, a bosnyák Seferovic, az elefántcsontparti Djourou, a kurd Derdiyok, az afrikai Zakaria, a spanyol Rodriguez, Fernandez a Zöldfoki-szigetekről, a jugoszláv Behrami, az albán Dzemaili és Mehmedi mindketten Macedóniából. Ezek a „svájci” játékosok játszottak Svájc válogatottjában a fent említett két mérkőzésen. A nemzeti válogatottak bohóc ligává váltak. Ami a klubcsapatoknál elfogadható, az szerintem nem helyes, amikor nemzeti válogatottakról beszélünk. Tényleg olyan embereket akarunk a válogatottakba, akik nem tudják hazájuk himnuszát elénekelni?

Nem a középszerűség, hanem az ésszerű gondolkodás híve vagyok. Ha a magyar utánpótlás tudatos építése tovább folyik, és a folyamatot mindenki támogatja, természetesen a kritikát sem elhallgatva, akkor, állítom, hogy ennek a munkának a következő években meglesz az eredménye. Nem eufória, pánik, vagy depresszió kell. Csak sok munka. Munka.

Európa egyetlen szponzor nélküli bajnokcsapatának tulajdonosa a legközelebbi viszontlátásig marad baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

Forrás: nb1.hu


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!