aktuális híreink

Legutóbb iksz lett

A 209. Újpest elleni bajnoki következik

2019-04-19 13:41:00

Az Újpest–Budapest Honvéd az ország egyik legpatinásabb párosítása, a két együttes szombaton 209. alkalommal lép pályára a bajnoki pontokért. Az első tétmeccset 1914. november 8-án, az Auguszta Serleg keretében játszotta a két gárda – a háborús események miatt a serlegmérkőzések pótolták a bajnoki küzdelmet. A Sárkányutcai találkozó nagyszerű kispesti győzelmet hozott, a mieink 8–0-ra verték az újpestieket. Bajnoki pontokért először 1915.október 17-én, a Hadi bajnokságban (nem volt hivatalos bajnokság)lépett pályára a két rivális, ami kispesti sikerrel zárult.Szűcs (2), Kincs és Kónya góljaival 4–2-re nyertek a piros-feketék. Az első hivatalos találkozó két pontját viszont a lilák zsebelték be, miután 1916. szeptember 17-én 2-0 nyertek Kispesten.

Az első idegenbeli meccs történetesen nem Újpesten volt, hanem az MTK Hungária körúti pályáján került megrendezésre. A találkozó kispesti sikert hozott, Varga II, és Boldog találataival 2–1-re nyertünk. Az első Megyeri úti derbire 1923 tavaszán került sor,amit a lilák győztek 4–1-re Priboj (3) és Szentey góljaival, a kispesti találat Morvai nevéhez fűződik. 1926 tavaszán Zaviza duplájával hoztuk el a 2 pontot Újpestről. Ezután egy 11 meccses vereségszéria következett. A rossz sorozatot 1935 őszén zártuk le (1–1).  A harmincas évek jobbára újpesti sikereket hoztak, a negyvenes évek végétől viszont főleg kispesti győzelmeket jegyezhettek fel a krónikások. 1949 tavaszán Puskás duplájával 2–1-re nyertünk, a lilák gólszerzője Szusza Ferenc volt. A következő 3 meccsen (3–0, 3–2, 4–0) is kispesti sikerszületett. Puskás valamennyi találkozón bevette a lilák kapuját.

1955-től a Népstadion adott otthont a rangadóknak, így a hazai pályafogalma háttérbe szorult. Az első népstadionos meccset 1955 tavaszán a Honvéd nyerte, Puskásék igencsak gólgazdag mérkőzésen 6–4-re verték az Újpestet. Jól kezdett a Dózsa,hiszen 3–1-es vezetéssel zárták az első félidőt. Szünet után aztán feltámadt a Honvéd, és öt gólt rámolt az újpestiek hálójába. A 88. percben a játékvezető 11-est adott az Újpestnek, ám Szusza büntetőjét Faragó Lajos kivédte. Az esetnél a kapus megsérült így lement a pályáról, helyére Puskás állt be a kapuba. A győzelem főhőse Czibor volt, aki egymaga 3 gólt vállalt, a többi találatot Puskás, Kocsis és Machos jegyezte. Az újpestiek góljait Szusza Ferenc (2), Tóth és Kiss II. szerezték.

A hatvanas évek főleg a lilák sikereit hozták, mindössze két döntetlent sikerült elérnünk. 1974-ben 3–1-re nyertünk a Megyeri úton, Morgós, Kocsis Lajos és Kozma Mihály szerezték a góljainkat, míg a hazaiak Fazekas révén szépítettek. A kilencvenes évek legnagyobb idegenbeli sikerét 1993-ban értük el,amikor Csehi, Sallói, Stefanov és Hamar góljaival 4–2-re győztünk. Az újabb kispesti sikerre nyolc évet kellett várni, 2001-ben Marius Sasu gólja 3 pontot ért.

2004. november 10-én, meglepő, de megérdemelt győzelmet aratott a csapat, bizonyítva, hogy a rangadón az aktuális helyezés nem befolyásolja az eredményt. Feczesin révén a lilák szerezték meg a vezetést, de a második félidőben Csobánki és Szili góljaival fordítottunk. 2010 tavaszán egy Diego-bombával hoztuk el a 3 pontot a Megyeri útról. 2013 tavasza Martinez-parádét hozott, a légiós 3 gólt szerzett, a végeredményt Ivan Lovric állította be (4–2). 2016 júliusában, a Szusza Stadion átépítése miatt albérletbe került lilák a Fáy utcában fogadták a Honvédot. Hidi és Eppel góljaival 2–0-ra nyertünk. 2017 tavaszán, a bajnoki címért küzdő Honvéd 1–1-es döntetlent játszott, a Szusza Stadionban.


Az eddigi utolsó idegenbeli meccset 2018. szeptember 1-én rendezték a Szusza Stadionban, a találkozó gólnélküli döntetlent hozott.honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!