aktuális híreink

Mindörökké Honvéd!

Pandur Róbert szertáros és mókamester

2019-02-10 17:09:00

A Budapest Honvéd FC dolgozóit bemutató sorozatunkban ezúttal Pandur Róbert szertárossal ismerkedhetünk meg közelebbről, így klubunk kommunikációs vezetője, gazdasági igazgatója, létesítményvezetője és technikai vezetője után az ő munkájába nyerhetünk betekintést.


Ha valakire illik a jelző, „őskispesti” akkor rád passzol ez az állítás.

A Kispest, a Honvéd szeretetét már az anyatejjel magamba szívtam – kezdte a mindig jókedvű szertáros, Pandur Róbert. – Kispesten születtem, a Bozsik Stadiontól 100 méterre laktunk. Az egész Pandur-család Honvéd-szurkoló. István testvérem a Honvédban futballozott. Annak a csapatnak volt a tagja, amely 25 év után, 1980-ban újra bajnok lett. A 18-as keretből csak hárman, Menyhárt, Fejes és Pandur nem voltak válogatottak.  Bejárta a világot, többek között volt Argentínában és Braziliában is megfordult. Ifjúsági világkupán a Maradona ellen is játszhatott. Több, mint 40-szer volt ifjúsági válogatott. Sajnos jött egy betegség, ami miatt fiatalon, 23 éves koromban abba kellett hagyni a labdarúgást. Minden meccsén ott voltunk, nagyon büszkék voltunk rá. Emlékszem egyszer gólt fejelt, onnantól kezdve Toshack volt a beceneve, azt persze tudni kell, hogy körülbelül 170 cm magas. 

Ha jól tudom, nem ő volt az egyetlen a családból, aki magára húzta a Honvéd-mezt. 

Magam is játszottam a Honvédban a serdülő kettőig – teszi hozzá hamiskás mosollyal –, aztán egy évre abbahagytam a focit, majd a Traktorgyár csapatában folytattam, ahol később gondnok is lettem 17 éven keresztül. Abban az időben a Honvéd sokszor játszott edzőmeccset a Traktor-pályán. Kovács Kálmánék ott nőtek fel a szemem előtt. 

Manapság a kispadról nézed a meccseket, de ez nem mindig volt így.

Szurkolóként ott voltam minden meccsen olyan társakkal, mint Pinokkió, Gumó, Mobil, Öreglány, vagy a Copfos. Korábban a kanyarba jártunk, aztán egy idő után a korzó felüli oldalon vertünk tanyát, a családdal. A família elég népes, talán ezért nevezte el valaki Pandur-szektornak a helyet. 

Mióta dolgozol a Honvédnál?

Hivatalosan 1997 óta vagyok a Honvéd kötelékében, még Komora Imre kért fel a munkára. 2000-ig a Traktor-pályán voltam gondnok — akkor már ott edzettek a Honvéd utánpótláscsapatai —, utána átkerültem a Bozsik Stadionba a pályamunkások közé csoportvezetőnek. 2002-ben Gál László lett a Kispest ügyvezetője, a kérésére lettem szertáros, amit nagy örömmel fogadtam el. Azt csinálom, amit szeretek, annál a csapatnál, amelyért élek-halok.  

Sokan nem is gondolnák, hogy a szertáros feladata milyen szerteágazó. Avass be minket a mindennapi munkádba.

A szertárban mindenkinek van egy névre szóló doboza, ahol a játékosok megtalálják a szerelésüket. A tréning után összeszedem, kimosom a ruhákat, hogy másnap újra tisztában edzhessenek a fiúk. A meccsekre külön kisbusszal megyünk, mire a csapat megérkezik, minden ki van készítve az öltözőben. A mérkőzések előtt a csapatok egyeztetik a szereléseket. A vendégeknek kell a hazai együtteshez alkalmazkodniuk. A mezeknek, nadrágoknak, sportszáraknak eltérő színűeknek kell lenniük. Az egyeztetés eredményére a szövetség illetékese is rábólint, de a végső szót a játékvezető mondja ki.

Akkor ez sima ügy, nem lehet semmi probléma.

Az esetek jelentős részében nincs is probléma, de azért előfordult már, hogy a spori vétót emelt. Ősszel az Új Hidegkuti Nándor Stadionban fogadtuk a Diósgyőrt és a játékvezetőnek nem tetszett a két csapat szerelése, se a játékosoké, se a kapusé, ezért a borsodiakat át akarta öltöztetni, ők viszont arra hivatkoztak, hogy nincs más színű szerelésük, így végül a Honvédnak kellett átöltözni. 

A szertárosság mellett másodállásban te vagy a csapat mókamestere. Melyik volt a legemlékezetesebb tréfád?   

Próbálom a hangulatot fenntartani, hogy a játékosoknak jó kedvük legyen, csak az edzésre koncentráljanak, minden más gondot hagyjanak otthon, ne hozzák be az öltözőbe. Az egyik alkalommal alkoholos filccel mindenkit megjelöltem, mondván, akin nincs jelölés, abból nem lesz futballista. Aztán a fagyi visszanyalt, mert egyszer közösen lefogtak és alaposan összefirkáltak.

Ismered mind a két oldalt, szurkoltál a lelátón és a pálya szélén, a kispadon is. Hogy éled meg a kispadról a meccseket? 

A pálya szélén sokkal nehezebb, a kritikai észrevételeket magamba kell fojtatni, mert a tartalék játékvezető állandó megfigyelés alatt tartja a kispadot. A lelátó más, ott szólásszabadság van. Akivel együtt nézem a meccset, azzal nagyon egy húron pendülünk, próbáljuk egymást nyugtatni. A nevét nem mondom ki, mert ő írja a cikket – tette hozzá nevetve.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!