aktuális híreink

Nagy Gergő álmai

Az akadémia első „századosa”

2016-11-15 08:42:13

A 2007-ben alapított Magyar Futball Akadémia ontja magából a tehetségeket. Az első „fecskék” már századosnak vallhatják magukat, de a fiatalabb korosztály is szépen halad a ranglétrán. A legtöbb NBI-es meccsel Nagy Gergő büszkélkedhet, középpályásunk 111 alkalommal lépett pályára a Honvéd színeiben. Gergővel sok mindenről beszélgettünk, többek között a klubhűség is szóba került.

Te lettél az akadémisták közül az első „százados”. Rajtad kívül Baráth Botond lépte át, Holender pedig közeledik a bűvös 100. meccshez. 2010. november 26-án mutatkoztál be az NBI-ben. Hogyan emlékszel vissza arra a napra?

Két héttel korábban állt fel a kispadról Massimo Morales, és akkor még két mérkőzés hátra volt az őszi szezonból. Szalai Laci bá vette át a csapat irányítását. Abban a két hétben a fiatalok közül többen is felkerültünk a keretbe. Az első mérkőzésen a Siófok ellen kispados voltam, a következő hétvégén a Vasas ellen játszottunk. Czár Ricsi a félidőben, második akadémistaként lépett pályára (Vólent volt az első), az utolsó 10 percben én is játéklehetőséget kaptam. Nagy élmény volt debütálni, hiszen ezért jöttem Kispestre, az akadémiára, hogy NBI-es játékos lehessek. Nagy öröm volt, hogy ez 17 évesen sikerült. A mérkőzés eredménye 0-0 lett, emlékeim szerint elég eseménytelen meccs volt. A végén a Hajdú Norbinak volt egy nagy lökete, amiből gól lehetett volna, nem sok választott el tőle, hogy győztes meccsen mutatkozzak be.     

Az alapításkor lettél az MFA labdarúgója. Hogyan emlékszel vissza az akadémiai 4 évre? Kik voltak a társaid?

Békéscsabán futballoztam, több klub is megkeresett, én a Honvédhoz elígérkeztem, de úgy volt, hogy csak egy évvel később jövök a saját korosztályommal, a 93-asokkal. Aztán Békéscsabán volt egy kis összetűzés, ami miatt úgy döntöttünk, hogy szeptember 1-én, iskolakezdéskor, már az MFA-n kezdek. Egyik napról a másikra felköltöztem és a Honvéd labdarúgója lettem. Az első korosztályból elég sok mindenkinek sikerült bemutatkoznia az NBI-ben, Moga, Vólent, Czár, Vernes Baráth, Czuczi és Nagy Krisztián. Nagy Armand nagyon jó labdarúgó volt, egy sérülés miatt azonban neki félbeszakadt a karrierje, nagyon sajnálom, hogy nem sikerült bemutatkoznia az NBI-ben. Nagyon szerettem itt lenni, persze akkor más volt megélni, mint most visszaemlékezni. Nagyon sok szép emlékem van erről az időről, és amikor összejövünk a régiekkel, Czár, Vernes, Vóli, Armi (Nagy Armand), akkor sok akadémiai történet jön elő, amikről hosszasan beszélgetünk.  

Több is lehetne ez a 111 meccs, ha nem jön közbe egy makacs sérülés.

Igen sajnos, így van. Szalai Laci bácsi után Supka Attila következett, akinél ha epizodistaként is, de végig játszottam a szezont, 13 meccset, főleg csereként. Az akadémián 4. éves voltam, a tavasz nagyon sűrű volt, hiszen az NBI mellett a válogatottban, NB II-ben, U19-ben is pályára léptem. Az U19-cel bajnokságot kellett nyerni, az NB II-vel bent kellett maradni. A nyári szünetem tulajdonképpen kétszer három nap volt, valószínűleg ezt a tempót sínylette meg a szervezetem. Volt egy izomsérülésem, ami nem akart rendbe jönni, körbejártam az egész országot, és nem sikerült kideríteni, hogy mi okozza a sérülésemet. Akkor még az akadémián dolgozott Nagy Ricsi fizioterapeuta, aki kivitt Németországba és ott jöttek rá, hogy a hátam okozza a combizom sérülésem, ott tettek rendbe, ez kerek egy év volt. Azóta is hálával tartozom neki. Az NB II-ben Pári Sanyi bácsinál tértem vissza újra a pályára és játszottam tizenegynéhány meccset, majd az Eger ellen kerültem vissza a felnőttek közé, akkor már Marco Rossi volt az edző.

Mik voltak az álmaid és mi valósult meg belőle?

Húúú. Minden gyereknek az az álma, hogy külföldön, erős bajnokságban, nagy csapatban futballozzon. Nekem is ilyen álmaim voltak, de először az NBI-ben akartam játszani, és majd onnan egy szép karriert befutni. Azt gondolom, hogy ez a 111 meccs nem rossz teljesítmény 23 évesen annak ellenére, hogy egy évet ki kellett hagynom. A külföldi szerződésről szerintem még nem kell lemondanom. Két nagy álmom volt, van. A felnőtt válogatottban egyszer úgy csendüljön fel a Himnusz, hogy én is ott vagyok a pályán, a másik álmom, hogy a Bajnokok Ligájában szerepelhessek.

Például a döntőben?

Beérem kevesebbel is - mondja nevetve.

Néhány héttel ezelőtt egy közönségtalálkozón megkérdeztem tőled, hogy mi a véleményed a klubhűségről. Arról is szó esett akkor, hogy a klubhűség fogalma, már nem ugyanaz, mint 30-40 évvel ezelőtt.

Nehéz dolog ez. A mai világban a klubhűség fogalma más, mint korábban. Elmondtam azon a találkozón, hogy el tudom képzelni a jövőmet a Honvédban. Magyarországon kevés az a csapat, amiért érdemes lenne váltani, ahová érdemes lenne menni, azokhoz elvből nem mennék. A 10 év alatt olyan szeretetet, támogatást kaptam a Honvédtól, ami azt érezteti velem, hogy én ebbe a családba tartozom. Ezt a szeretetet igyekszem meghálálni. Minden labdarúgónak az az álma, hogy egy nagy karrier összejöjjön, ha olyan szerződést kapnék külföldön, ami mindenkinek jó bizonyára elfogadnám. Van persze olyan vetülete is a klubhűségnek, ami nem a játékoson múlik.  

Egy csapat szereplését nagyban befolyásolja az öltözői hangulat. Milyen az összetartás az öltözőben?

Mióta felkerültem a felnőtt csapathoz, lassan 6 éve, ez a legjobb öltöző a játékosokat, stábot, mindent egybevéve. Ez a közösség tisztában van azzal, hogy mi van a mez elején, mi van a szívünk felett, tisztában vagyunk vele, hogy mit jelent a Bp. Honvéd. Amikor belépünk az öltözőben két ikon képe látható a falon, Puskás Öcsi bácsi és Bozsik Cucu. Amikor Marco Rossi Kispestre érkezett és az öltöző nem mutatott jó képet, sokszor felhívta a figyelmünket, hogy kiért kell játszanunk. Egy éve ez a beszéd nem hangzott el, nem kell erről beszélnie, mert ezt mindenki átérzi, tudatában van vele, hogy ha a világ bármely táján elhangzik a Puskás név, akkor mindenki tisztában vele, hogy az Magyarországhoz és a Bp. Honvédhoz tartozik.  

Vajon mire lesz képes a bajnokság végén a Honvéd?

Minden évben az a célkitűzés, hogy az európai kupaküzdelmek jogát szerezzük meg, vagy a bajnokságban elért helyezés, vagy a Magyar Kupa eredmény alapján. Ez most sincs másképpen. Jelenleg jól állunk, egy pontra vagyunk elmaradva a 3. helytől, 3 pontra a második helytől, és attól a Vasastól sem vagyunk messze, akit lehet mondani, hogy mi tartottunk az első osztályban, hiszen a 3 meccsből 1 döntetlenre futotta ellenük. Bármi előfordulhat. Azt gondolom, jó úton járunk, érkezett egy olyan játékos Lanzafame személyében, aki nagyon jó irányba húzza a csapatot, mind a pályán, mind az öltözőben, nagy segítség számunkra. Szeretnénk mind a két fronton szép eredményt elérni, akár mind a két versenyben megszerezhetjük a kupaszereplés jogát.

Így legyen!

Így is lesz! – vágta rá határozottan. 

 

 

Nagy Gergő második gólja a Honvéd – Békéscsaba (3-2) meccsen.

1995.11.29., Bozsik Stadion

Forrás: MLSZ TV


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!