aktuális híreink

Nem tudom

Lapszemle

2017-03-13 16:18:39

Nem tudom, mit mondjak a szombati Újpest-Honvéd mérkőzés történéseiről. Az előző héten örültem, amikor megtudtam, Kassai Viktor, a magyar bírói kar egyik kétségkívül legjobbja fogja levezényelni az összecsapást. Nekem valamilyen szinten megnyugvást is jelentett, mert az előző héten egy játékvezető botrányos teljesítményt nyújtva fosztotta meg csapatunkat ponttól vagy pontoktól. No és akkor vissza az Újpest elleni mérkőzésre. Amikor egy játékvezető valami döbbenetes hibát követ el, akkor általában az egész mérkőzés alatt mutatott teljesítményét szokás ócsárolni. Ezt semmiképpen sem tenném. Viszont egyszer csak eljött a pillanat, amikor Lanzafame elvitte a labdát Balajcza Szabolcs kapus mellett, és a kapus nyilvánvalóan, bizonyíthatóan, minden kétségen kívül, mindenki számára láthatóan elhúzta a csatár Davide Lanzafame lábát. Olyan százszázalékos büntető, amit mindig, mindenhol, minden játékvezető megítél, amint észreveszi. Amint észreveszi, mondom, mert sem Kassai Viktor, sem az alapvonali asszisztens nem jelzett, és ezzel, mint később kiderült, megfosztotta a Budapest Honvédot két bajnoki ponttól. Volt még egy másik, szerintem legalábbis büntetőt érő helyzet, amikor Zsótér Donátot elkaszálták az Újpest tizenhatosán belül, de az csak egy hetvenöt százalékos büntető volt, és ilyenkor előfordulhat egy vitatható döntés. Az elmaradt Lanzafame büntetőt viszont nem értem. Amikor játékvezetők tévednek, mindig megpróbálom az ő szemszögükből elemezni a tévedés okát, vagy legalább azt, hogy én miért döntöttem volna másképp. Most viszont nem tudom ezt tenni, mert egyszerűen lehetetlenség elképzelni, hogy két ilyen képzett szakember, a játékvezető és a vonalasszisztens milyen alapon döntött ilyen rosszul. Nem tudom.

Nem tudom, hogy fanatikusaink, akik a maguk műfajában még csapatunk teljesítményét is felülmúlják, és óriási segítséget adnak klubunknak, tudják-e, hogy ismét veszélyes vizekre eveztek. Több évig küzdöttünk a rasszizmus, az antiszemitizmus, a cigányozás ellen. A klubnak és nekem személy szerint is ez a küzdelem nagyon sokba került: pénz, nézőszám csökkenés, személyes kapcsolatok megromlása, és a Honvéd tábor megosztása. Sajnos az utolsó két mérkőzésen ismét fölütötte fejét a rasszizmus csúnya alvó réme. Az elmúlt szezonban a Magyar Labdarúgó Szövetség többször megbüntette klubunkat, mert szurkolóink néha „csúnya”, néha a hatalmasoknak nem tetsző módon biztatta csapatunkat. Én akkor azt vallottam, és most sem teszek másképpen, hogy a Bozsik Stadion nem egy apácazárda, és nem vagyok hajlandó az NB I legjobb szurkolótáborát ismét elidegeníteni a klubtól, mert stílusuk nem nyerte el a futball-korifeusok tetszését. Ha az általam igencsak kedvelt csoportokkal nem tudom megértetni, hogy számomra a rasszista szurkolás egy elviselhetetlen teher, akkor ismét azokhoz az eszközökhöz kell nyúlnom, ami oly sok konfliktust eredményezett egyes szurkolók és a klub között. Jegyáremelés, szektorbezárás, és más, irracionálisnak tűnő akciók az ország legjobb szurkolótábora ellen? (Ződek, lilák, lehettek sárgák az irigységtől!) Azok ellen, akikre ilyen nagy szükségünk van? Akikre csapatunk játékosai számítanak? Akik esőben, hóban, viharban is elkísérnek mindek Bivalycsasznádra, amikor ott játszunk? Igen. Sajnos ez lesz a vége, ha egyszerű és tisztességes kérésemet az illetékesek nem akarják akceptálni. Segítsenek nekem! Segítsenek a csapatnak! Legyünk nemcsak a legjobb, de a legfeddhetetlenebb tábor is! Előre is köszönöm!

Nem tudom, miért, de valami sehogy se áll össze nekem. Nem értem, hogy az Újpest elleni mérkőzésen az első nagyszerű 15 perc után miért engedtük át a kezdeményezést az ellenfélnek. Sehogy se jön be nekem, hogy amikor tudjuk, hogy ellenfelek néha szoros letámadással játszanak ellenünk, miért nem készülünk fel megfelelően erre. Az sem áll össze nekem, hogy miért volt olyan indiszponált támadójátékunk az Újpest ellen, és hogy miért álltunk be védekezni az utolsó 20 percben, amikor még csak egy góllal vezettünk. Tudjuk, hogy egy gól nem vezetés, amit később meg is tapasztalhattunk. Ott a helyünk a dobogón, a nemzetközi porondon. Ne engedjük, hogy saját bárgyúságunk taszítson le onnan, ahova a végzet szán minket!

 

A legközelebbi viszontlátásig maradok baráti üdvözlettel:

George F. Hemingway

 

Forrás: nb1.hu


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
Honvéd TV | Csapatépítő Teqball bajnokság - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!