aktuális híreink

„Örülök, hogy a Honvédnál focizhatok”

Zvara Levente és Szabó Alex is profi szerződést kötött klubunkkal

2019-02-08 13:27:00

A 2019-es év elején öt fiatal akadémista is elkötelezte magát a Honvéd mellett, klubunk ugyanis profi szerződést kötött az ifjú tehetségekkel, ezzel is jelezve, hogy hosszú távon számítunk rájuk. Ezúttal a szerződést hosszabbító Zvara Levente és az első profi megállapodását aláíró Szabó Alex mesél magáról és a céljairól.

 

Hogyan kezdtél el futballozni?

A karrieremet négyévesen kezdtem a Szarvasi FC-ben, ahova édesapám vitt ki életemben először – kezdte Zvara Levente. – Szarvas után Békéscsabára igazoltam, ahol két évet töltöttem el. Onnan kerültem a Honvédhoz, ahol rengeteget tanultam az elmúlt öt esztendőben.

Mi az, amire a legbüszkébb vagy?

Szerintem eddig még semmi kiemelkedőt nem értem el, úgyhogy nem igazán tudok bármit is kiemleni. Örülök, hogy a Honvédnál focizhatok, és hogy méltónak találtak arra, hogy profi szerződést írhassak alá, mert szerintem ez lesz a karrierem kezdete. Annyi minden van előttem, sokat kell még küzdenem, hogy igazán büszke lehessek.

Változott valami a gyermekkori céljaid és a mostaniak között?

Gyerekkoromban arról álmodoztam, hogy egyszer a Barcelona játékosa leszek, de azóta reálisabban látom a dolgokat: szeretnék NB I-es játékos lenni, azután pedig külföldre igazolni. Persze azt sem bánnám, ha egyből külföldre mehetnék.

Mire van szükség ahhoz, hogy ez megvalósuljon?

Alázatra és rengeteg gyakorlásra. Még nagyon sokat kell fejlődnöm, mind taktikailag, mind fizikailag. Ebben nagy segítségemre vannak az egyéni képzések. Le kell küzdenem az akadályokat, bent kell maradnom a kezdőben és a válogatottban is. Fontos, hogy rendszeres meghívók kapjak a korosztályos válogatottba, ami azért jó, mert nemzetközi meccseken, több ember előtt mutathatom meg, hogy mit tudok

Mik az erősségeid?

Jól szerelek, és viszonylag jól látok a pályán.

Hogyan sikerül megbirkóznod az iskolai feladatokkal az élsport mellett?

Nem okoz nagy gondot, hogy kettéválasszam a kettőt. Bár inkább kimegyek focizni délután, minthogy leüljek leckét írni. Ez hellyel-közzel meglátszik a jegyeimen is. Mivel végzős vagyok, oda kell majd tennem magam az idén. A szüleim szeretnék, hogy továbbtanuljak, de egyelőre az a fontos, hogy leérettségizzek. Legnagyobb erősségem az anatómia. Azért szeretem, mert valamilyen szinten kapcsolódik a futballhoz.

Hogyan motiválod magad, hogy sikeres legyél?

Mikor úgy érzem, hogy egy meccsen vagy edzésen rosszabb vagyok, mint általában, akkor másnap arra koncentrálok, hogy minél jobb legyek, de leginkább a szüleim motiválnak, hogy menjek tovább, egyre jobb és jobb legyek. Édesapám szokta mondani, hogy ha focista nem leszek és jó tanuló sem vagyok, akkor még mindig dolgozhatok a családi húsfeldolgozónkban.

Kik a kedvenc játékosaid?

Igazán kedvencem nincsen, inkább olyan labdarúgók vannak, akiknek szeretem a játékát, például Busquets, a Barcelona védekező középpályása és Jordan Henderson, a Liverpool csapatkapitánya.


 

A 2002–es születésű Szabó Alexszel az év elején szokásos sportorvosi vizsgálat után beszélgettünk.

Mesélj egy kicsit az eddigi pályafutásodról!

Fél éve, nyáron érkeztem az akadémiára, Vatai Attila hívására. A Gyöngyösi AK csapatában futballoztam előtte, de Jászárokszálláson kezdtem a labdarúgást öt éves koromban. Most a Honvéd-MFA U19-es csapatában játszom, mint belső védő.

Ki vezetett be a futball világába?

Két idősebb testvérem van, akik szintén futballoztak. Egyszer elmentem megnézni őket egy a Bozsik Program keretében tartott mérkőzésre. A fiatalabb korosztályban nem volt elég játékos, ezért kérdezték, hogy megpróbálom-e. Akkor beálltam, és azóta teljes szívből futballozom.

Milyen kihívásokkal kellett szembenézned a kollégiumban?

Mikor nyáron átigazoltam, rögtön beköltöztem az akadémiára. A kollégiumi élet nem volt számomra újdonság, hiszen Gyöngyösön is bentlakó voltam. Megszoktam, hogy önálló vagyok. 

Nem okozott nehézséget beilleszkedni az új környezetbe?

Mikor ide kerültem, azt hittem nehéz lesz, de szerencsére kellemesen csalódtam, mert már az első héten igaz barátokra találtam. Nagyon jól érzem magam a csapatnál.

Mit gondolsz, milyen megmérettetéseket tartogat számodra ez az év?

Izgatottan várom már a Puskás Suzuki kupát, ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy külföldi csapatok ellen is megmutathassuk, mit tudunk. Eddig csak egyszer volt ilyenre lehetőségem, egy lengyelországi tornán, ott nagyon jól éreztem magam, rengeteg tapasztalatot szereztem.

Mi az, amiről gyerekkorodban álmodoztál?

Legnagyobb gyerekkori álmom, hogy egyszer híres, világszerte ismert és elismert futballista legyek. Mivel kedvenc csapatom a Real Madrid, ezért természetesen, ha a világ bármelyik csapatában játszhatnék, őket választanám.

Ki a példaképed?

A kedvenc játékosom és legnagyobb példaképem Sergio Ramos, aki ugyanúgy belső védő, mint én.

Mire vagy a legbüszkébb az eddigi pályafutásod során?

A pályám során igyekszem egy szisztéma szerint haladva elérni a céljaimat. Ilyen volt Gyöngyösről a Honvédhoz igazolni. Innen sikerült bekerülnöm a korosztályos válogatottba, most pedig profi szerződést kaptam. Szeretnék minél hamarabb bemutatkozni az NBI-ben, aztán külföldre igazolni. De nálam elsősorban nem a célok számítanak, hanem az elvégzett munka. Szerintem maga a küzdelem sokkal többet számít, mint az, hogy ezt milyen cél érdekében tesszük. Ezért azt mondanám, hogy az elvégzett munkára vagyok a legbüszkébb.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!