aktuális híreink

Tányértörés? Hát persze!

Lapszemle: Lanzafame interjú

2017-01-25 09:30:58

Imádja csapattársait ugratni Davide Lanzafame, akinek a törökországi edzőtáborban a kemény munka mellett a viccelődésre is marad ereje, ugyanis az olasz támadó akkor boldog, ha jókedvű emberek veszik körül.

Az átküldött képen mintha kissé fáradtan üldögélne a fotelben. Jól látom, hogy volt már frissebb is?
A maratoni táv most nem esne jól… – vette a lapot Davide Lanzafame, a kispestiek huszonkilenc esztendős olasz csatára. – A törökországi edzőtáborozás vége felé járunk, mindenki fáradt, de így van ez jól. Nem nyaralni jöttünk a tengerpartra, hanem edzeni, futni, erősíteni, gyakorolni. Az elmúlt napokban keményen dolgoztunk, érthető, ha most ennek a jelei érezhetőek a lábakban.

Olasz csapataival sokfelé járt a világban?
A Juventussal annak idején háromhetes turnéra utaztunk Ázsiába, hol edzettünk, hol bemutató meccseket játszottunk. A Parmával rendszeresen Máltára jártunk, a Cataniával leginkább Szicíliában készültünk. Szóval, sok helyen jártam a pályafutásom során, és tudom, egy csapat életében mennyire fontos, hogy kimozduljon a megszokott környezetéből. Igaz ez a Honvédra is, és nem csak azért, mert itt most süt a nap, és ha kedvem tartja, sétálhatok egyet a tengerparton.

Ahogy hallottam a többiektől, a cukortartóba is került már „véletlenül” só…
Megy a móka. Amellett, hogy kemény a munka, a szabad időnkben sokat ugratjuk egymást – de ez ilyenkor bőven belefér. Olasz vagyok, imádom, ha boldog emberek vesznek körül. A csapatnál most nagy az összhang, pedig az ilyen hosszú edzőtáborok alkalmával a bezártságérzés miatt előfordulnak konfliktusok, gyakran egymás agyára mennek a játékosok. Itt most erről szó sincs… Akkor sem unatkozunk, ha éppen nincs mit csinálnunk. Ritkán éreztem ilyet egy-egy edzőtáborozás alkalmával, de most, Törökországban mintha repülne az idő.

Miért éppen Laczkó Zsolt a szobatársa?
Annak idején a Sampdoriában futballozott. Sohasem játszottunk egy csapatban, még csak egymás ellen sem, a privát életben azonban többször is találkoztunk egy olasz étteremben, mindkettőnk törzshelye volt. Na és nyilván az is közelebb hozott egymáshoz minket a Honvédnál, hogy Zsolt jól beszél olaszul.

Eddig a ballábas védő az egyedüli érkező, ellenben Botka Endre és Prosser Dániel személyében két meghatározó játékos is távozott. Nem gyengültek meg nagyon?
Szerintem nem. Elismerem, Botka Endre és Prosser Dániel remek játékos, előbbi a kezdőcsapatunkból távozott, utóbbi pedig az első számú cserénk volt, rendre lendületesen szállt be, gólpasszokat adott, gólokat lőtt. Tehát két fontos láncszem esett ki, de a labdarúgás már csak ilyen. Ha valakiért olyan ajánlat érkezik, amely megfelelő a klubnak és a játékosnak is, azt el kell fogadni. Nemcsak Kispesten van ez így, a világ összes csapatánál. Igenis van olyan megkeresés, amire nem lehet és nem is szabad nemet mondani. Nem aggódom, vannak jó futballistáink, és egyébként is, magamra fókuszálok, magamat próbálom a lehető legjobb állapotba hozni.

A felkészülés ezen periódusában lehet bármit is érezni abból, milyen lehet a tavasz?
Vagyok már olyan rutinos, hogy pontosan tudjam, mikor mire van szükségem. Kellő gyakorlatom van a formába hozásban, érzem, tudom, hol kell tartanom a felkészülés egyes szakaszaiban. Ráadásul Marco Rossi is remek edző, mestere annak, hogyan kell egy csapatot kellően meghajtani, hogy aztán a szezonban az erőnlét és a forma egyszerre legyen meg. Ezt a Honvéd szakmai stábja évek óta bizonyítja. Nekünk, játékosoknak nincs más dolgunk, mint végrehajtani a mester által előírt gyakorlatokat.

Nem hiányoznak a csodaszép kislányai?
Dehogynem, pokolian hiányoznak! Aki ismer, tudja, mennyire családcentrikus vagyok. Számomra nincs fontosabb, mint a feleségem, Claudia és a három kislányom. A két és fél éves ikrek, Elizabetta és Ana-Joel és az ötesztendős Sofia a mindenem. Az elválás volt a legrosszabb, otthagyni őket tíz napra. Ilyen azonban a futballisták élete, ez is a foglalkozásunk része. A párommal nagy szerencsém van, egyedül is tartja odahaza a frontot, rendkívül jó anyuka.

Az olaszokra jellemző a temperamentumosság: ahogyan néha a pályán, a civil életben is forróvérű figura?
Kár lenne tagadni. Az olaszokra, spanyolokra, a mediterrán népekre jellemző ez a tulajdonság, szeretünk jeleneteket rendezni, tányérokat dobálni. Én is csak egy vagyok a sok olasz közül, egy temperamentumos srác. Érzem is a különbséget a magyarokhoz képest, az itteni emberek sokkal ridegebbek, távolságtartóbbak, mint mi, olaszok. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne érezném jól magam Magyarországon, sőt…

Hamarosan jönnek haza az edzőtáborból. Nem hiányzik majd a tenger?
Már csak azért sem, mert az itt töltött idő alatt egyszer sem mentem bele. A csapattársaim közül néhányan vették a bátorságot, és combközépig belegázoltak a hideg vízbe. Nekem megmaradt a tengerparti séta.


Borbola Bence - Nemzeti Sport


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
HEMI CHAT - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!