Kocsis Lajos életútja

Kocsis Lajos, 1947.06.18. Szeged - 2000.10.09. Budapest

1959-61 Móravárosi Kinizsi
1961-64 Szegedi VSE
1965-66 Salgótarjáni Bányász
1967-77 Bp. Honvéd
1977-82 Gyulai SE

Rendkívül technikás, a társak számára kiváló helyzeteket teremto játékos volt. Kiismerhetetlenül cselezo labdarúgó, aki sokkal többre vihette volna, ha nem herdálja el tehetségét. A Móravárosi Kinizsiben, a Szegedi VSE-ben, és a Salgótarjáni Bányászban játszott mielott a Honvédba igazolt. 1967-ben Bozsik József hozta Kispestre. Elso bajnokiját Komlón játszotta. (Komló - Bp. Honvéd 2:0). Hamar a közönség kedvence lett, ezrek jártak miatta meccsre. Negyven méteres átadásai hajszálpontosak voltak, cselei kiszámíthatatlanok az ellenfél védoi számára. Szabadrúgásai, pedig orületbe kergették a kapusokat. Legemlékezetesebb szabadrúgását a skót Aberdeen portásának lotte. „Kicsi” szokása szerint jobbal a pipába csavarta a borgolyót, a játékvezeto közben a sorfalat igazította, és nem adta meg a gólt. A közönség tombolt mérgében, a skótok, pedig megtapsolták a bírót. Kocsis Lajoson kívül mindenki orjöngött, o azonban nyugodtan leállította a labdát, és újra becsavarta azt a felso sarokba. A publikum ismét tombolt, de most már a boldogságtól. A skót kapus, pedig széttárt karral állt a gólvonalon.

Ritka dolog a futballszurkolók között, de Kocsis Lajost Újpesttol Pestlorincig mindenki szerette. Ragyogó cseleit, hajszálpontos hosszú indításait mindenki megtapsolta.
Sokszor bírálták, hogy hosszú percekre eltunt a mezonyben, de neki elég volt egy villanás, és máris eldöntötte a meccset.

33-szor ölthette fel a címeres mezt, és 7 gólt szerzett. 1968-ban a mexikói olimpián aranyérmet, 1972-ben Münchenben ezüstöt nyert.

A zseniális „csibész” volt. 1969. december 10.-én, a Honvéd kupavisszavágót játszott Rómában a Lazio ellen. Esett az eso a mérkozésen, csúszós, sáros pályán játszottak a csapatok. Csikó az oldalvonal mellett cselezgetett, amikor két olasz védo rohant rá, Kocsis egy visszahúzós csellel csapata be a taljánokat, akik a lendülettol kicsúsztak a pályáról, ezután a mezét kihúzta a nadrágjából és megtörölte az arcát, és csak utána adta tovább a labdát. Az olaszok megtapsolták a jelenetet.

1972. május 14.-én Bukarestben, az EB negyeddönto visszavágóján a román védokbol csinált bohócot az ötösön belül. Egy lapos beadás után addig cselezgetett, amíg három védo ült a földön, majd elegánsan lott a hálóba.

308 NB I-es mérkozésen 112 gólt lott. Tichy Lajos mondta róla egyszer: "Ha a Kicsinél van a labda, mind a tíz csapattársának mozgásban kell lennie, mert sosem tudjuk, kinek adja a labdát. Lehet, hogy éppen a kapusnak.”

A Honvéddal nem sikerült aranyérmet nyernie, pedig sokszor volt a közelében. A Nemzeti bajnokságban három ezüstöt (69,72,75), egy bronzot (70) , a Magyar Népköztársasági Kupában három ezüstöt (68,69,73), míg a Közép-európai Kupában egy ezüstöt (75) szerzett. A hetvenes évek végén azok a vezetok hagyták cserben, akik addig ajnározták

1977.-ben az utolsó élvonalbeli bajnokiján nagyszeruen játszott (Bp. Honvéd – Salgótarján 6:0) , pár hét múlva viszont már nemkívánatossá vált Kispesten. Gyulán még öt évig játszott a harmadosztályban, nagy örömet szerezve ezzel az ottani szurkolóknak. Pályafutásának a totóbotrány vetett véget. „Szurkolóként” még többször feltunt Kispesten, ahol szeretettel fogadták. Fiatalon, 53 éves korában távozott közülünk.

honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!