Czibor Zoltán életútja

Czibor Zoltán (1929. augusztus 23. - 1997. szeptember 1.)

Kiszámíthatatlan volt. Sem a néző sem az ellenfél nem tudhatta,mit várjon tole a következő másodpercben. Játékát sátáninak mondták, a pályán rongylábúnak, a pályán kívül Bolondnak becézték. Czibor Zoltán volt minden idők legnagyobb magyar balszélsője, úgy a Honvédban mint a Barcelonában. Labdarúgó-pályafutását, mely nem volt mentes a sűrű átigazolásoktól sem, 1945-ben a Komáromi MÁV csapatánál kezdte. Majd 1948 után az FTC-hez kerül, mely egy ideig az ÉDOSZ nevet viseli. Kalandos körülmények között először a Csepeli Vasashoz igazol (1950-1952), majd 1953-ban kerül a Budapesti Honvédhoz, ahol eléri hazai pályafutása legnagyobb sikereit.

Balszélsőként került be a legendássá vált magyar csapatba, ott volt a Helsinkiben, ahol a bajnok olimpiai válogatott balszélsője, s az 1954-es világbajnoki ezüstérmes csapat tagjaként is játszott. 1949 és 1956 között 43 válogatott mérkozésen 17 gólt szerzett. Résztvevője az angolok elleni 6:3-as és 7:1-es győzelemnek. Az Aranycsapat gyors, kiismerhetetlenül cselező, technikás és gólveszélyes játékosa. Háromszor volt magyar bajnok, kétszer a Budapesti Honvéd, egyszer pedig a Fradi színeiben. Balszélsőként kiérdemelte a gólkirályi címet is, amikor az 1955-ös idényben 20 gólt lőtt, holtversenyben Machos Ferenccel. A Bp. Honvéd színeiben 58 gólt szerzett.

Czibor Zoltán volt az Aranycsapat egyetlen olyan tagja, akirol biztosan elmondhatjuk, hogy az 1956-os forradalom idején felvette a kapcsolatot a fegyveres ellenállókkal, a zűrzavaros idoszakban külföldre távozott, a Budapesti Honvéd Athletic Bilbao elleni BEK mérkőzésre készülő keretének tagjaként.

Az emigráció után egy évig nem kaphatott játékengedélyt, mert az MLSZ és a FIFA felfüggesztette játékengedélyét. Ezután csak rövid ideig élvezheti az AS Romával kötött előszerződés gyümölcseit, majd Kocsis segítségével egy évvel később már az FC Barcelona játékosa, ahol a életének legnagyobb külföldi sikereit könyvelhette el.
A katalán csapattal kétszeres spanyol bajnok lett, spanyol kupagyőztes, többszörös Vásárvárosok Kupája gyoztes (1958-60). Az 1961-es BEK-döntőben, gólja ellenére, csapata a Barcelona, 3-2 arányban vesztett a Benfica ellen. Játszott még az Espanol és az Austria Wien csapatában is.

Visszavonulása után Kék Duna nevű kávézóját vezette Barcelonában. 1990-ben visszatért Magyarországra, ahol egészen haláláig Komáromban élt. 1995-ben a Magyar Olimpiai Bizottság érdemrendjével tüntették ki. A centenáriumát ünneplo Barcelonával kapcsolatban, a Don Balon című, neves sportlap 1999-es szavazásán listát készített arról a száz személyiségről, akik a legtöbbet tették a Barcelona csapatáért, ahol Kocsis Sándor mellett Czibor Zoltán neve is szerepelt a százas listán. Az egykori labdarúgó szülővárosában, 1997. szeptember 1-jén, Komáromban halt meg.

honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!