aktuális híreink

Eső, kabalazokni, C-vitamin

Sorozat – a pályán kívül: Németh Tamara technikai vezetőre mindig számíthatnak a játékosok

2019-01-29 17:24:00

A Budapest Honvéd FC dolgozóit bemutató sorozatunkban ezúttal a törökországi edzőtábor apropóján Németh Tamara munkáját próbáljuk közelebb hozni a szurkolók számára, így klubunk kommunikációs vezetője,gazdasági igazgatója,illetve létesítményvezetőjeután, ezúttal az NB I-es csapat technikai igazgatójával ismerkedhetünk meg, aki ráadásul az első nő volt ezen a poszton az első osztályban.

 

Mikor lesz reggeli? Mikor edzünk? Mi a program? Melyik kérdés hangzott el legtöbbször a törökországi edzőtábor során?

Mikor áll el az eső? – válaszolt mosolyogva Németh Tamara, a Budapest Honvéd FC technikai vezetője.

És sikerült megoldanod ezt a feladatot is?

Hellyel-közzel sikerült csak. Mind a négy felkészülési meccsünket le tudtuk játszani, ami az adott időjárási körülmények között felért egy kisebb csodával, s bár az egyik találkozóra csak másnap került sor, de egy mérkőzésünk sem maradt el, noha rajtunk kívül is sok csapatnak volt gondja az időjárással.

Ezek szerint a technikai vezetőnek csodát is kell időnként tennie?

Szerénytelenség lenne, ha erre igennel válaszolnék.

Ha a csodatételt nem is, milyen feladatokat kellett megoldani az edzőtáborral kapcsolatban?

Akár a törökországi útról beszélünk, akár arról, amikor a mérkőzések előtti napon utazik a csapat, a munka nagy része az utazás előtt zajlik. Természeseten kétnapos utaknál, amikor 18 játékos és a stáb utazik, valamivel kevesebb az előkészítő munka, mint egy edzőtábor során, ahová 24 játékossal és nagyobb küldöttséggel érkeztünk. A lényegi dolgok nem a helyszínen történnek, ha jól szervezed meg előtte az utat, egyeztetsz minden kérést, kívánságot, akkor a helyszínen már „csak” az aktuális problémákat kell elhárítani, illetve ellenőrizni, hogy amit kértél, az valóban megtörténik-e. Például ha kettő órára kérjük a kocsit, ami elviszi mosni a felszerelést, akkor előtte negyedórával már figyelek erre a feladatra, és én veszem észre, hogy ha nem jönnek időben, s nem majd csak valamikor kettő óra után jövök rá arra, hogy nincs megoldva a probléma. Szóval az utazás előtti napok nagyon húzósak, de sokat segít az is, ha összeszoksz a csapattal, a szakmai vezetéssel. Ilyenkor tudod, hogy például nagyjából mennyi idő alatt végez a csapat az ebéddel, a mérkőzés lefújása után hány perccel lehet elindulni, ki az első, ki az utolsó. Az edzőtáborral kapcsolatban megkönnyíti a munkámat az EastWest Utazás, illetve a céget képviselő Sinkó Gábor, akivel harmadik éve dolgozunk már együtt. Ő már ismeri a különböző kéréseinket, tudja, mire van szükségünk, pedig a törökökkel nem könnyű. A kétnapos túráknál más a helyzet, ott az én felelősségem minden feladat megoldása.

S egyébként ki a leggyorsabb, illetve a leglassabb a csapatból?

Törökországban mindenféle pályával találkoztunk már az elmúlt évek során, a legmodernebb komplexumtól kezdve a finoman szólva sem minden igényt kielégítőig, ahol még meleg víz sincs, ezért ott arra álltunk be, hogy meccsszerelésben megyünk, így az első félidőben szereplők azok, akik hamarabb készülnek el.

Szépen kibújtál a válasz alól. 

Annyit mondhatok, hogy általában a kapusok a leggyorsabbak, Batik Bence pedig biztos az utolsók között van.

A kapusok, mint te. Ugyanis ha jól tudom, ezen a poszton szerepeltél.

Igen, így van. És mielőtt jönne a következő kérdés, igen, pici vagyok hozzá, és igen, rendes méretű kapura védtem. Tény, mivel nem én voltam a legnagyobb, nem tudtam olyan nagy felületet takarni.

Hogyan lettél futballista?

Ha egy lány focizik, akkor mindig azt gondolják, hogy a családban volt fiú testvére, vagy rokon, aki megőrült a fociért. Nálunk nincs ilyen, egyedül nagypapám volt tagja a helyi focicsapatnak, de ezen kívül a família nem mutatott érdeklődést a foci iránt. 14 éves voltam a 2000-es Európa-bajnokság idején, akkor kezdtem el meccseket nézni, és automatikusan a kapusokra fókuszáltam. Franciaország és Portugália játszotta az egyik elődöntőt, Vitor Baiát néztem, hogy milyen szép a mozgása, s az egyébként is egy legendásan szép meccs volt. Szóval valamiért a kapusok fogtak meg, majd rá két-három hónapra kitaláltam, hogy elmegyek focizni és kapus szeretnék lenni. És nem azért, mert ügyeletlen vagyok.

Mit tudhatunk a labdarúgó-karrieredről?

A László Kórházban játszottam, ahol a sportriporter Berkesi Judit is a csapattársam volt. A pályán nem bizonyultam szerencsésnek, minden ujjam elrepedt, vagy eltörött, de az orrom is megrepedt. Akkoriban még csak egy játékvezető volt a női mérkőzéseken, a kapustámadás fogalma pedig teljesen ismeretlen volt. 2004-ben érettségiztem, volt egy bokaszalagszakadásom, és közben a László Kórház is bejelentette a megszűnését, így érdemben a pályafutásom is véget ért. Két évvel később még szerepeltem a BLSZ női bajnokságában, ahová lejártam hobbiszinten focizni, s érdekesség, akkor szűnt meg a Honvéd női csapata, ezért több onnan érkező lánnyal is együtt játszottam, például Halász Krisztával, aki manapság is az Északi Kanyar tagja. Persze, akkor még nem tudhattam, hogy a Honvédnál dolgozom majd, a kapcsolat azonban már megvolt.

Viszont akkoriban azt tudtad már, hogy a futballban akarsz dolgozni?

Nem volt bennem kikristályosodva ez így, csak abban voltam biztos, hogy baromi jól érzem magam ebben a közben, illetve azt éreztem, hogy közel áll hozzám a szervezés. Középiskolásként a tizenharmadik kerületben laktunk, a másodikba jártam iskolába és Csepelen edzettünk, egyértelmű volt, hogy ezt csak addig lehet csinálni, amíg nem kezdek el dolgozni, főleg, mert nem volt pénz a női fociban, pedig a László Kórház nem állt rosszul, kaptunk megfelelő felszerelést, és a csepeli stadionban készülhettünk, noha az elején még az Orczy-kert salakos pályáján edzett a csapat. De visszakanyarodva a kérdéshez, az érettségi után nem kerestem még ennyire tudatosan ezt az utat. A BGF-re kezdtem el járni, szálloda és vendéglátás szakra, és ennek olyan része is volt, amikor pincérkedni, illetve szakácskodni kellett. Nos, itt adtam fel a dolgot, a szakács oktató legnagyobb örömére, aki az egyik főztömre azt mondta, hogy az íze borzasztó, de még a sz.rt is képes vagyok feldíszíteni. Ezek után volt három-négy hónapom átgondolni, hogy mit szeretnék, nézegettem az egyetemi szakokat – nagy volt a nyomás, hogy másodszorra már jó lenne eltalálni, mit is szeretnék – , és akkor akadtam rá a TF-en a sportmenedzser szakra. Nem is értem, hogy elsőre miért nem azt választottam, de a lényeg, hogy egy év vesztességgel megtaláltam.

Innen már egyértelmű volt az út a Honvédhoz?

Inkább a vágyak voltak egyértelműek.

Melyek voltak ezek a vágyak?

Hogy a labdarúgásban helyezkedjek el. A focinak ezen szegmenségben két út áll előtted, vagy a szövetségnél, vagy egy klubnál lehet dolgozni. Amikor még játszottam, akkor rendre én intéztem az átigazolásokat Medák Sanyi bácsinál, én mentem be probléma esetén intézkedni a szövetségbe, és mivel ez egy borzasztóan zárt közeg, ezért jól jött az ismeretség. Pontosan a zártság miatt tűnt vágyálomnak az egész, viszont mivel jó viszonyt alakítottam ki a szövetségben, végül feladatot kaptam. Eleinte ezért úgy nézett ki, hogy inkább a szövetségi oldal lesz a befutó, mivel a diploma megszerzése után a Budapest Labdarúgó-szövetségnél kezdtem el gyakornokként dolgozni. A nyári átigazolási időszakban akkora a dömping, hogy három-négy hónapra felvesznek embereket, én is így dolgoztam ott. Úgy tűnt, megtaláltam a nekem való helyet, a négy hónap lejárta után viszont nem kaptam állandó státuszt. Ebben az időszakban az NB I-es klubok illetékeseivel is találkoztam, és amikor a Honvédnál megtudták, hogy nem maradok a BLSZ-nél, akkor megkerestek, hogy jöjjek Kispestre. Az akadémián kezdtem a munkát (mint minden honvédos nevelés – a szerk.), koordinátorként, Mercz János volt a felettesem, én pedig segítettem a munkáját, az U6-ostól az U21-ig az összes csapat hozzánk tartozott. Sokrétű feladat volt, háromszáz játékossal foglalkoztunk, ott nem ismerhetted annyira a csapatot, mint az NB I-ben. Itt egy csapatod van, és sokkal nagyobb a tétje az egésznek. 2015-ben kerültem aztán az első csapathoz, bár eleinte egyébként nem is gondolkoztam az NB I-ben, egyszerűen érdekelt a szervezés, jó volt a hangulat. És közben még az is kiderült, hogy a stílusomhoz, a habitusomhoz jobban illik a klubnál végzett munka, mint a szövetségbeli.

Kötelező kérdés: nőként mennyire nehéz a férfiak között?

A közeget legjobban a saját csapatod a játékosai határozzák meg. Tőlem egyébként sem áll távol a fiús közeg, egyrészt mert fociztam, másrészt mert a rokonságban is sok a fiú, ezért könnyű volt a beilleszkedés. De tudom, hogy szerencsém is van ezzel a társasággal, nem hiszem, hogy más csapatnál is ilyen könnyen ment volna.

Semmi negatív, semmi nőket becsmérlő megjegyzés?

Lehet, hogy a hátam mögött vannak ilyenek, de házon belül semmi gond. Ehhez hozzájárulhat az is, hogy 2012-ben kezdtem a Honvédnál, és úgy jutottam el 2015-re az NB I-es csapathoz, hogy végigjártam a ranglétrát, nem csak úgy, csodával határosan módon pikk-pakk felbukkantam, nem a csúcson kezdtem. Sőt, fél éven keresztül Simon Gábor mellett tevékenykedtem, és miután nyugdíjba ment, akkor lettem én a technikai vezető. De addigra már dolgoztam ingyen, majd zsebpénzért is napi 8-10 órákat, szóval sok munkám van ebben. Persze lehet, hogy vannak negatív vélemények, csak nem merik kimondani.

Félnek tőled?

Nem hinném. Kedves vagyok, a játékosok is tudják, hogy este 11-kor is felhívhatnak, mivel nem fekszem korán – igaz, későn kelek, ezt is megtanulnák már –, és bármikor fordulhatnak hozzám, mindenben segítek. A labdarúgók nagy része tisztában van vele, hogy kemény is tudok lenni, de nem vertem még el egyiküket sem – jegyzi meg nevetve. – Ide azonban kell a határozottság, mégiscsak férfiakkal dolgozom együtt, szükséges egyfajta temperamentum, túl lágyan nem lehet ezt a munkát végezni.

A legjobb emléket szerintem meg se kell kérdeznem, úgyis a bajnoki címet említenéd.

Igen, valóban az volt eddig a csúcs.

És azon túl miben lehet mérni a munkád sikereségét?

Nagyon érdekes feladat a technikai vezetőé. Sokan lebecsülik, mert totálisan az a szakma, hogy csak akkor tűnik fel a technikai vezető munkája, ha rosszul végzi azt. Tehát a legjobb visszajelzés, amikor nincs semmi probléma a csapat körül, és a legnagyobb elismerés, ha a játékosoknak meg tudom teremteni azt a miliőt, hogy semmi mással, csak a futballal kell törődniük, mert a csapat körül minden rendben van. Emellett inkább az emberi kapcsolatokon keresztül lehet lemérni a munka sikerességét, a bajnoki címet hozó idényből sokakkal a mai napig tartom a kapcsolatot, még akkor is, ha már távoztak a Honvédtól.

Összemosódik, összemosódhat a munka és a barátság?

Kicsit igen, még ha nem is feltétlenül az a célom, hogy a barátjuk legyek a játékosoknak. Ennek ellenére többekkel hasonlít a kapcsolatunk egy barátságra, de igazából csak később derül ki, hogy milyen is a viszonyunk, amikor az adott játékos már nem szerepel itt.

Többször említetted, hogy különböző problémákat kell megoldanod, lehet ezek közül említeni néhányat?

Előfordult például olyan, hogy két kétnapos utazás között csak Húsvétkor voltunk itthon, amikor ugye minden zárva van, s mivel eleve később utaztam a csapat után, így kedden még el tudtam menni kabalazoknit venni az egyik játékosnak. De az is problémamegoldás, ha segítek egy játékosnak becsekkolni a repülőútra, hiszen neki nincs ebben rutinja. Persze azt is említhetném, amikor egyszer Debrecenben játszottunk, és fél tizenkettőkor, jóval a takarodó után valaki kopogott a gyúrószoba ajtaján. Általában ott szoktunk beszélgetni a stábtagokkal, így volt akkor is, az ajtóban pedig Eppel Marci állt halálra váró arccal. Kis túlzással szívinfarktust kaptunk, majd mondta, hogy neki fontos, hogy legyen C-vitaminja. Elsőre azonban nem találtunk, nem volt az orvosi táskában, végül azonban reggel addig keresgéltünk és kérdeztünk meg mindenkit, amíg végül találtunk C-vitamint. Aztán meg az esti meccsen Eppel Marci két gólt rúgott. A legfontosabb az egészben, hogy bármilyen problémáról is legyen szó, a játékosok ne szégyelljék azt, ne tartsák magukban, akkor is, ha bagatell dolognak tűnik, mindig érezzék azt, hogy van kit felhívni, akkor este 11-kor is. És ha ez megtörténik, akkor ennél jobb visszajelzés nem is kell.


honvéd tv

Budapest Honvéd Youtube csatorna
A Bozsik Stadion bontásának újabb fázisa - kattintson a lejátszáshoz!
Kattints ide a Honvéd TV legfrissebb adásaiért!
Budapest Honvéd klubkártya kiváltás
Adója 1%-val támogassa a kispesti utánpótlást!

Fotók

tovább a fotógalériákhoz!